open-navfaktor-logo
search
Uputili pismo
Zastupnici HDZ-a bojkotuju današnju sjednicu Parlamenta BiH
Klub zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučio je da ne prisustvuje današnjoj hitnoj sjednici ovog doma.
31.03.2022. u 12:00
get url
text

O toj odluci informirali su i ostale kolege u domu.

VEZANI TEKST - Sazvana hitna sjednica Zastupničkog doma BiH da raščiste nagomilane materijale

- Smatramo da ne postoje nikakvi razlozi za sazivanje hitne sjednice i da je predsjedavajući (Denis Zvizdić, op. a.) bez ikakvog dogovora s članovima Kolegija, koristeći poslovničku mogućnost, donio odluku o sazivanju. Naime, tačke koje su predložene nisu nikakvog stepena hitnosti, a posebno tačka izjašnjavanja u drugom krugu s prethodnih sjednica jer neke čekaju i mjesecima - dio je obrazloženja Kluba HDZ-a. 

Naveli su da kolegij nije poslao izvještaj o usaglašavanju ni po jednoj tački, što je bila praksa. 

- Osim toga bilo je dogovoreno da se redovna sjednica održi 12. aprila i sve ove tačke su mogle biti uvrštene u dnevni red. Smatramo da je to svojevrsna zloupotreba Poslovnika, a predsjedavajući to čini već nekoliko puta - dodaju iz HDZ-a, smatrajući da to nikako ne pridonosi rješavanju nastalih problema u Zastupničkom domu već produbljuje krizu.

Pismo Kluba zastupnika HDZ-a BiH

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je hitnu sjednicu ovog doma kako bi bio obavljen i drugi, konačni krug glasanja o 58 akata iz proteklog perioda. 

Tako će se tu naći, između ostalog, čak i zapisnik sa sjednice Zastupničkog doma održane u julu prošle godine, amandmani na budžet za 2021. godinu pa i sam budžet institucija BiH za prošlu godinu, zatim izmjene i dopune Zakona o akcizama koje je predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prošle godine, prijedlog zastupnika SDA Adila Osmanovića da u dnevni red sjednice iz prošle godine bude uvrštena tačka pod nazivom "Aktuelna politička i sigurnosna situacija u BiH nakon unilateralnog pokušaja NSRS-a da prenese (otme) nadležnosti države Bosne i Hercegovine na entitet RS"...

Osim ovoga, za hitnu sjednicu su kao tačke predloženi još zastupanje prijedloga Zastupničkog doma pred Domom naroda, te informacija Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine o posljedicama finansijske blokade BHRT-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.