open-navfaktor-logo
search
Goražde
Zastupnici i ministar nakon isključenja iz SDP-a: Odluka donesena bez kvoruma, čeka se Predsjedništvo stranke
Pojedinci u goraždanskom SDP-u daju sebi za pravo da nepravilnim tumačenjem odredaba Statuta SDP-a vrše pritisak na sve neistomišljenike kako bi sebi stvorili prohodnost u unutarpartijskom odlučivanju i autokratskom načinu vladavine, tvrde.
AUTOR: Fena
15.06.2024. u 13:19
get url
text
Amir Sijerčić, Edin Mujković i Nusret Hubjer
Amir Sijerčić, Edin Mujković i Nusret Hubjer
FOTO: RTV BPK
Zastupnici u kantonalnom parlamentu Edin Mujković i Amir Sijerčić te ministar unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Nusret Hubjer regovali su na odluku Kantonalnog odbora SDP-a BPK Goražde o njihovom isključenju iz stranke.
Ističu kako ne mogu ostati ravnodušni na odluku koju je, tvrde, donijelo deset članova KO SDP-a Goražde koji za ovaku odluku čak nisu imali ni kvorum.
- Vjerujemo da će političko iskustvo i razum Predsjedništva SDP-a nadjačati nepravednu odluku donesenu incijativom nekolicine pojedinaca unutar KO SDP BPK - poručili su.
Mujković, Sijerčić i Hubjer tvrde kako neadekvatno rukovođenje strankom od strane nekoliko pojedinaca traje već godinama, te da upravo pojedinci u goraždanskom SDP-u daju sebi za pravo da nepravilnim tumačenjem odredaba Statuta SDP-a vrše pritisak na sve neistomišljenike kako bi sebi stvorili prohodnost u unutarpartijskom odlučivanju i autokratskom načinu vladavine.
- To su glavni su razlozi raskola unutar SDP-a u Goraždu, kao i nekonstruktivni sastanci KO bez jasno definisanih ciljeva, zadataka, zaključaka i odluka zbog čega smo od predsjednika SDP-a Nermina Nikšića tražili uvođenje povjereništva u partijske organe, kojim bi rukovodili mladi, obrazovani i kompetentni kadrovi vođeni načelima jednakosti, solidarnosti i pravde, promovišući socijaldemokratska uvjerenja - istakli su.
Dodaju da su na unutarpartijske prozivke uvijek odgovarali radom i djelima, a da je ministar SDP-a Nusret Hubjer jedan od najuspješnijih u kantonalnoj vladi, što stranci iz koje dolazi očito ne znači mnogo.
- Podršku od partijskih kolega nismo imali ni kada su realizovane brojne inicijative našeg kluba zastupnika, kao što je ona o nabavci vakcina za HPV virus ili opreme Domu zdravlja Goražde kao ni druge koje se odnose na Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom ili programe aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini i tako dalje – naveli su između ostalog.
Dodaju da su nasuprot tome, isključivo bili izloženi pritiscima i kritikama pojedinaca iz SDP-a.
- Ne tvrdimo da je rad Vlade idealan, ali isto partijske kolege bi trebale znati da djelujemo i radimo u skladu sa našim političkim i koalicionim kapacitetima, te ih pozivamo da neprestane kritike i prozivke usmjerimo na konkretan rad za dobrobit građana. Primjera radi, Vlada BPK je kupovinom pijace riješila dugogodišnji problem gradske uprave Goražda, sufinansirala većinski iznos za zamjenu parketa u gradskoj dvorani, odobrila značajna sredstva za projekat sanacije divlje deponije "Šišeta", kao i mnoge druge projekte. To pokazuje da zajedničkim konstruktivnim radom na relaciji gradske uprave i Vlade BPK možemo mnogo toga uraditi - zaključili su.
Odluka o isključenju je upućena Predsjedništvu SDP-a BiH na konačno odlučivanje.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.