open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici iz RS-a (ne) dolaze na sjednicu: Mektić ne vidi razlog zašto ne bi, Novaković-Bursać izričita
Nova sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za 14. decembar, s tek desetak tačaka dnevnog reda, uglavnom inicijativa i izvještaja. Da li će raditi u punom kapacitetu ili bez svih ili dijela zastupnika iz RS-a, još nije decidno rečeno.
05.12.2021. u 18:16
get url
text

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je održao svoju hitnu sjednicu, kojoj su, nakon nekoliko mjeseci blokade, prisustvovali delegati iz bh. entiteta Republika Srpska – i glasali.

Isti dan zasjedalo je, mada telefonski, i Vijeće ministara Bosne Hercegovine koje je usvojilo jedinu tačku dnevnog reda, dakle glasalo se. Prethodno je ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović (SNSD) najavio da će se vrlo brzo promijeniti stanje kada je riječ o blokadi institucija Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Kadrovi iz SNSD-a najavljuju povratak u institucije BiH: Mitrović ostao tajnovit, evo šta kažu zastupnici

No stavovi, barem oni lični, zastupnika stranaka iz RS-a nisu isti po pitanju dolaska na sjednicu 14. decembra.

Snježana Novaković-Bursać, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, odgovorila je da će 14. decembra SNSD-ovi zastupnici biti u zgradi bh. Parlamenta, ali neće biti na sjednici.

- Klub SNSD-a će nastaviti pratiti politiku uspostavljenu u Narodnoj skupštini RS-a. Mi dolazimo, radimo, ali neće biti odlučivanja. Bit ćemo u zgradi, ali ne i u sali gdje je sjednica – dodala je Novaković-Bursać.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a, pak smatra da ne vidi razlog zašto ne bi bili na sjednici Zastupničkog doma 14. decembra. Ipak, dodao je, Klub zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a još nije imao sjednicu, pa treba sačekati prije konačnog stava.

- Nismo kao klub imali sjednicu, ali mislim da ćemo biti prisutni na sjednici Zastupničkog doma. Ne vidim razlog zašto ne bismo kada je Vijeće ministara održalo sjednicu. Što se tiče glasanja, odlučivanja, ne znam. Treba sačekati sjednicu kluba – rekao je Mektić.

Blokadu rada institucija Bosne i Hercegovine provode parlamentarne stranke iz RS-a od jula, a povod je što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.