open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici iz RS-a protiv da Tužilaštvo utvrdi da li je bio zakonit Dodikov let na Hvar srbijanskim helikopterom
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio zaključak da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provjeri da li je sve urađeno u skladu sa zakonom i pravilnikom kada je helikopter MUP-a Srbije izvršio više letova u zračnom prostoru BiH prevozeći predsjednika entiteta RS Milorada Dodika iz Banja Luke do Hvara i nazad.
21.09.2023. u 16:32
get url
text
Helikopter
Helikopter

VEZANI TEKST - Milanovićev ured: O Dodikovom dolasku poslan dopis Upravi za granicu MUP-a, što se tiče leta - nije naša nadležnost

Za usvajanje ovog zaključka nije bilo entitetske većine iz RS-a, odnosno protiv su glasali zastupnici SNSD-a i opozicije iz RS-a, ali i HDZ-a iz FBiH.

Ove zaključke, uz interpelaciju, uputili su zastupnici SDA, DF-a, NES-a i pokreta Za nove generacije. 

Kako je navedeno, helikopter MUP-a Srbije je 24. jula ušao u zračni prostor BiH, 25. jula izvršio je više letova u zračnom prostoru BiH, te napuštao i vraćao se u zračni prostor BiH prevozeći Dodika od Banja Luke do Hvara i nazad. 

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, naveo je da se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nije zvanično izjasnilo i dalo odgovor na pitanja, a oni izdaju odobrenje, kaop ni Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Istakao je da je odgovor Vijeća ministara BiH o ovom slučaju nekompletan, površan, pogrešan i kontradiktoran.

- To je slab pokušaj nevješte i neargumentirane zlouputrebe termina civilne registarske oznake i izmišljenog termina državni let. U odgovorima je sve konfuzno, očito se nešto prikriva- Zato predlažemo da usvojimo da Tužilaštvu proslijedimo zaključak da oni provjere da li je sve bilo u skladu sa Zakonom o zrakoplovstu i Pravilnikom o odobravanju letova - kazao je Emrić.

Odgovorio je da je njegova obaveza kao zastupnika da brani suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i štiti zračni prostor države. 

- Važno je radi buduće prakse ukloniti sve protuzakonite prakse i činjenično utvrditi šta se u ovom slučaju desilo. Ništa ne prejudiciram - dodao je Emrić.

Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a, kazala je da joj nije jasno šta to Emriću nije jasno iz odgovora Ministarstva komuniakcija i prometa BiH, Direkcije za civilno zrakoplovstvo, koja je u odegovoru navela, između ostalog, da je ulaz i izlaz iz BiH izvršen u skladu sa članom 5. Čikaške konvencije, s kojim je usklađen bh. zakon, te da je let izvršen u skladu sa zakonom.

Safet Kešo, zastupnik SDA, upitao je da li bi se tu mogao primijeniti reciprocitet.

- Može li naš helikopter uletjeti u zračni prostor Srbije, na primjer onaj s "Trojkinim" ministrom MUP-a, on ima običaj sa njemu bliskim saputnicima da često leti. Da li bi mu se išta dogodilo, bi li mogao na osnovu člana 5. Čikaške konvencije ući - pitao je Kešo.

Glasanje o interpelaciji

Rezultati glasanja o zaključcima (FOTO: BHRT)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.