open-navfaktor-logo
search
Hoće li biti blokada
Zastupnici prognoziraju kada bismo mogli dobiti novu federalnu vlast
Početkom decembra uslijedit će konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a do Nove godine bi trebalo da se konstituira i Dom naroda FBiH, pa se postavlja pitanja kada možemo očekivati novu Vladu Federacije. 
22.11.2022. u 21:58
get url
text

Postojeća Vlada FBiH je usljed opstrukcija HDZ-a, neimplementiranja izbornih rezultata iz 2018. godine, prisutna već osam godina, od toga četiri u "tehničkom" mandatu.

Politički teren

- Formiranje Vlade Federacije zavisi od rezultata političkih pregovora koji se trenutno vode kao i od rezultata koje ćemo dobiti formiranjem Doma naroda FBiH. Ovo je sada na političkom terenu. Naravno, ja sam političar u smislu vođenja konstituirajuće sjednice parlamenta, ali formiranje Vlade FBiH je nešto što nije iz ove pozicije jednostavno predvidjeti.

Nadam se da ćemo ovaj put imati novu vladu. Mislim da je sada i visoki predstavnik ovim izmjenama, pored svih problema koje je napravio, kada su u pitanju rokovi za formiranje vlasti dao neke granice, doduše bez definisanja sankcija - rekao nam je Mirsad Zaimović (SDA), predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom (DF), zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

- Neko ko je već dva mandata u Parlamentu FBiH, učesnik sam svega i jasno mi je da ne očekujem nikakvu bolju dinamiku nego što je bila. S obzirom na okolnosti nakon izbora, potvrđivanje izbornih rezultata, Schmidtove odluke, svega što se događa na nivou uspostavljanja Doma naroda, sam taj proces će se, vjerujem, još odužiti. Evo vidim u kantonalnim skupštinama da je različita situacija.

Kada je riječ o Vladi Federacije u petak imamo verifikaciju tog sporazuma (HDZ i "Osmorka") šta god on u sebi nosio. Ne očekujem da će biti kako se pompezno najavljuje od onih koji za sada očigledno tvrde da imaju mogućnost da imaju procese.

Najavljuje se da će se vlast formirati u FBiH ranije, na državnom nivo kažu do proljeća, opet se ponavlja stvar u vezi sa donošenjem budžeta. Evo koji je datum a mi nemamo ni nacrt budžeta FBiH u proceduri.

VEZANI TEKST - Šta piše u sporazumu Osmorke i HDZ-a: Ograničena reforma Ustava, izmjene Izbornog zakona, državna imovina...

Opet funkcionišemo u uvjetima improvizacije, u nečemu što ne postoji u našim formalnim aktima kao što je Vlada FBiH u tehničkom mandatu a koju mi živimo već četiri godine. Neprestano smo prinuđeni da živimo u nenormalnosti. Evo ova većina koja se okupila oko te neke platforme za koju ne znamo šta podrazumijeva, najavljuje drugačiji odnos - govori Kratina.

Schmidt nije ugradio mehanizme deblokade

Irfan Čengić (SDP), zastupnik u Zastupničkom domu FBiH, podsjeća da je 2. decembar krajnji rok poslovnički za konstituisanje Zastupničkog doma FBiH.

- Kada je riječ o Domu naroda 2. decembar je rok da kantonalne skupštine provedu izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Nakon toga CIK ima zadatak da dodijeli mandate te da se sazove konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH. Najmanje 11 delegata iz svakog kluba ima 30 dana da predloži člana rukovodstva FBiH a nakon toga se organizuje izbor predsjednika i potpredsjednika u oba ili jednom od domova - govori Čengić i dodaje:

- Vladu imenuje predsjednik i potpredsjednik a oba ili jedan od domova Parlamenta FBiH moraju dati saglasnost na tu odluku. Dakle, teoretski se sve može završiti u decembru, ali isto tako teoretski se predsjednik i potpredsjednici mogu izabrati u januaru a Vlada FBiH nikada, jer viski predstavnik Christian Schmidt nije ugradio mehanizme deblokade.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.