open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zastupnici traže ukidanje moratorija, pitaju koliko košta privatno testiranje, kako se zaštititi od korone
Testiranje na koronavirus a u skladu sa potpisanim ugovorima sa Vladom Kantona Sarajevo, u privatnim laboratorijama košta 30 i 75 maraka.
03.11.2020. u 13:21
get url
text

Kazala je to vršiteljica dužnosti ministrice zdravstva KS Jasna Agić odgovarajući na pitanje zastupnika Damira Marjanovića na sjednici Skupštine KS.

- Zaključeni su ugovori sa tri privatne zdravstvene ustanove za testiranje na koronavirus i to Mikrobiološki-parazitološki laboratorij, Eurofarm Centar i laboratorij Nalaz, a da će tokom dana ugovor biti potpisan i s laboratorijem Alea dr. Kandić. Očekujemo da će još laboratorija javiti se na javni poziv koji traje još 14 dana. Cijena testiranja je 30 maraka, ukoliko rade sa testovima UNDP-a, a ukoliko rade sa svojim testovima cijena je 75 KM – pojasnila je Agić.

Zastupnik Aljoša Čampara podnio je inicijativu da se izglasa razrješenje ministra zdravstva Rusmira Mesihovića, a s obzirom na to da je on podnio neopozivu ostavku te da se ne planira vraćati na ovu poziciju i uz to nalazi se na bolovanju.

- Tražim da mi, kao Skupština izglasamo njegovo potpuno razrješenje, jer nema potrebe da neko ko ne obnaša tu dužnost i dalje prima plaću. Vlada i Skupština imaju odgovornost da razriješe čovjeka sa ovog mjesta jer se on neće evidentno vratiti na ovu poziciju – kazao je Čampara.

I zastupnica Bibija Kerla također je tražila da se Mesihović razrješi funkcije jer se proziva u medijima zbog situacije u kojoj se našao.

Čampara je također postavio pitanje predsjedavajućem Skupštine KS Mirzi Čeliku, a s obzirom na to da je najavio da će disciplinski kazniti sve zastupnike koji nisu došli na sjednicu Skupštine KS prošle sedmice.

- Interesuje me kada će to biti, da nas obavijestite o tome – pitao je Čampara.

Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić tražila je odgovor na pitanje koliko zdravstvenih ustanova nema upravljačke strukture zbog moratorija na zapošljavanje u KS.

V. d. ministrice zdravstva KS Agić je odgovorila da trenutno šest zdravstvenih ustanova nema upravljačke strukture, upravne ili nadzorne odbore zbog uvedenog moratorija.

Također, zastupnica Biščević-Tokić je uputila inicijativu da se moratorij na zapošljavanje u KS stavi van snage jer je onemogućeno normalno funkcionisanje brojnih javnih ustanova.

Zastupnik Damir Nikšić tražio je odgovor i pojašnjenje koja se terapija treba uzimati kada je zaštita ili liječenje od koronavirusa u pitanju.

Skupština Kantona Sarajevo zasjeda danas online, a zastupnici su imali veliki broj pitanja za Vladu i Minitarstvo zdravstva KS koja se tiču aktuelne epidemiološke situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.