open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnicima i zvanično saopćeno da je Ustavni sud BiH ukinuo odredbe o prijenosu nadležnosti usvojene u NSRS
Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske u vezi prijenosa nadležnosti sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.
27.06.2022. u 17:02
get url
text

VEZANI TEKST - Zaključci NSRS-a o prijenosu nadležnosti neustavni, HDZ-ovim zakonom nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić danas je zastupnicima i zvanično saopćio je da je ova odluka Ustavnog suda po zahtjevu 15 zastupnika Zastupničkog doma "još jedna pobjeda države Bosne i Hercegovine". 

Ustavni sud utvrdio je da postoji spor u vezi s aktima koje je donijela NSRS te ukinuo niz odredbi koje prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom listu Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 61. stav (3) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u decembru 2021. godine Deklaraciju o ustavnim principima te četiri informacije o prijenosu nadležnosti sa zaključcima, a usvojena je i Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

VEZANI TEKST - Nikšićevi i Fortini odbili potpisati: 15 državnih zastupnika u borbi protiv Dodikovog rušenja države BiH

Državni zastupnici SDA, DF-a SBB-a, A-SDA , SDBiH i NiP-a su tražili od NSRS-a da van snage stave zaključke koji se tiču direktnog zadiranja u ustavne nadležnosti države Bosne i Hercegovine, a odnose se između ostalih na Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i VSTVBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.