open-navfaktor-logo
search
Stvari su pokrenute
Zastupnički dom FBiH traži od Vlade FBiH da formira komisiju zbog uspostavljanja boračkog dodatka
Ovo je izmjena postojećeg zakona koji je donesen 2019. godine i vrijeme je da borci konačno imaju borački dodatak, kazao je Hamza Krkalić
AUTOR: E.Duvnjak-Šalaka
01.07.2024. u 07:52
get url
text
FOTO: ARHIV/FAKTOR
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od Vlade Federacije da formira komisiju zbog uspostavljanja boračkog dodatka. Sastav bi činili članovi Odbora za boračka i invalidska pitanja Zastupničkog doma FBiH, predstavnici Federalnog ministarstva za boračka pitanja, Saveza boraca FBiH, Saveza HVO-a i Kampa branitelja.
Nećete imati kome za deset godina donositi boračke zakone 
Zadatak komisije je da pripremi izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje boračkog dodatka s ciljem da zakon bude u potpunosti provodiv.
Ovo je zaključak koji je usvojen na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH.
- Na toj sjednici prisutnima se obratio Hamza Krkalić ispred Kampa boraca, a koji je učestvovao i u izradi Zakona o demobilisanim borcima koji je donesen 2029. godine, poručivši federalnim parlamentarcima da podrže uvođenje boračkog dodatka jer "za deset godina, najkasnije 15, neće imati kome donositi boračke zakone jer boraca više neće biti".
- Očekujemo da Vlada Federacije BiH formira komisiju u narednih mjesec-dva dana. Ovo je izmjena postojećeg zakona koji je donesen 2019. godine i vrijeme je da borci konačno imaju borački dodatak. On se odnosi na svakog branioca koji nije ostvario redovna mjesečna primanja na osnovu učešća u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Komisija će utvrditi koliko je takvih boraca. Na čelu komisije bi trebalo da bude federalni ministar za boračka pitanja jer je kod izrade Zakona o demobilisanim borcima na čelu radne grupe bio, sada rahmetli, ministar Salko Bukvarević.
Nažalost, sadašnji ministar Nedžad Lokmić nije se ni pojavio na sjednici na kojoj je donesen zaključak, a znao je da će se govoriti o boračkoj populaciji koju predstavlja - ogorčen je Krkalić.
Borački dodatak isplaćivati sa federalnog i kantonalnog nivoa 
Objašnjava kako se ide na varijantu da se nadležnosti u vezi sa boračkim dodatkom, njegovom isplatom, podijele između FBiH i kantona.
- Kao što je princip kod egzistencijalne naknade, da oni sa 57 i više godina idu na federalni nivo, a ispod 57 godina na kantone - kazao je Krkalić.
Egzistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa, a koja iznosi 5,09 KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje primaju nezaposleni borci sa 57 i više godina, a sa kantonalnog nivoa mjesečnu naknadu primaju nezaposleni borci mlađi od 57 godina i ta naknada je šest ili sedam KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.