open-navfaktor-logo
search
Završena sjednica
Zastupnički dom nije usvojio Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas na sjednici u Sarajevu, u drugom krugu glasanja, nije usvojio Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
31.10.2023. u 19:00
get url
text

Predloženi zakon predviđao je objedinjavanje postojeće regulative u jedan zakon kojim se sistemski definira ta oblast. Donošenjem tog zakona omogućilo bi se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem diplomatije.

Zastupnici, također u drugom krugu glasanja, nisu usvojili Prijedlog zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora u prvom čitanju, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Podržana je zastupnička inicijativa Aide Baručije, Sabine Ćudić i Predraga Kojovića, kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH da u roku od 60 dana u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH kojim će se regulirati status električnih romobila u saobraćaju.

Također, podržana je zastupnička inicijativa Šerifa Špage kojom se zadužuje  Vijeće ministara BiH da uz konsultacije s Centralnom izbornom komisijom BiH u roku od 30 dana pripremi  i  dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, radi normiranja uvođenja novih savremenih tehnologija u izborni proces u BiH.

Nije usvojen prijedlog zaključka o osnivanju privremene istražne komisije u vezi sa iznošenjem obavještajnih podataka ministra odbrane Zukana Heleza, čiji su predlagač zastupnici Sanja Vulić i Milorad Kojić.

Data je saglasnost ratifikaciju nekoliko sporazuma među kojima su:  Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, te Sporazum o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.