open-navfaktor-logo
search
Ugrožena cijela struktura
Zatražene hitne mjere zbog rušenja nacionalnog spomenika Ćuprija u Stocu
AUTOR: Fena
23.05.2024. u 09:46
get url
text
FOTO: Klub Bošnjaka GV Stolac/Fena
Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za rušenje nacionalnog spomenika Ćuprija (poznatog i kao Inat ćuprija) u Stocu.
U zahtjevu se podsjeća da je 22. maja utvrđeno kako je prethodne noći ili u ranim jutarnjim satima čeoni zid tog nacionalnog spomenika u Stocu djelomično srušen.
Rušenje čeonog zida značajno ugrožava cijelu strukturu nacionalnog spomenika i predstavlja opasnost za živote ljudi koji most koriste.
U zahtjevu se traži da se obavi uvid u stanje nacionalnog spomenika i stručno vještačenje o razlozima rušenja, kao i utvrđivanje neposrednog povoda i eventualno odgovornih osoba.
Također se traže hitne mjere prevencije daljnjeg propadanja kako intaktnih ostataka čeonog zida tako i ulomaka koji se nalaze u rijeci Bregavi, uz provođenje odgovarajućih stručnih metoda njihove dokumentacije, obilježavanja i snimanja.
Traži se i osiguravanje ugroženog prostora od daljeg urušavanja i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara odgovarajućim fizičkim mjerama i privremenim režimom prometa.
Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac zatražio je osiguravanje finansijskih, tehničkih, administrativnih i drugih mjera potrebnih za neodložnu izradu detaljne dokumentacije i sanaciju nacionalnog spomenika metodom restauracije srušenih dijelova.
Zahtjev je upućen na adrese Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine te Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.