open-navfaktor-logo
search
Uhapšen na granici
Zatraženo produženje pritvora optuženom za genocid Sretenu Miloševiću
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za Sretena Miloševića, optuženog za genocid u Srebrenici, zbog opasnosti od bjekstva u Srbiju, dok je odbrana predložila određivanje mjera zabrane.
08.02.2024. u 11:56
get url
text

Tužilac Tarik Crnkić je kazao da je optuženom Miloševiću određen pritvor 15. decembra prošle godine, koji je kasnije produžen, kao i da je uhapšen prilikom prelaska granice.

- Optuženi nema prebivalište u BiH, državljanin je Srbije i tamo ima prebivalište. Posjeduje državljanstvo države koja ne izručuje svoje državljane. Posjeduje određena finansijska sredstva koja može koristiti u Srbiji i nismo imali prijedlog jemstva - obrazložio je Crnkić na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora.

Kako je rekao, pritvor je jedina mjera kojom bi se osigurala prisutnost optuženog i vođenje ovog postupka. Tužilac je rekao je da optužnica potvrđena 5. februara.

Za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici s Miloševićem su optuženi Lazar Ristić, Mladen Mihajlović, Dragoje Ivanović te Stanoje i Milorad Birčaković.

Tužilaštvo je ranije navelo da su, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole "Grbavci" u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je ubijeno više od 800 žrtava, a tijela pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice. Ovu optužnicu je prvobitno Sud BiH vratio na uređenje.

Advokat Radivoje Lazarević je kazao da je tačno da Milošević ima državljanstvo Srbije, kao i da ima dvije lične karte – u Zvorniku i Malom Zvorniku.

- Optuženi svaku večer prespava u Malom Zvorniku, a ujutro ide za Bijeljinu i Zvornik. Porodica mu živi u Zvorniku, ima poslovni prostor u Zvorniku, poslovne veze. (…) Optuženi se danas nalazi u BiH i bilo koja kombinacija mjera bi bila cjelishodna - smatra Lazarević.

On je u sudski spis uložio zahtjev Miloševića za ostvarivanje prava na penziju u Zvorniku i zdravstvenu knjižicu kojom dokazuje da se liječi u ovom gradu.

Optuženi Milošević je izrazio saglasnost s prijedlogom svog branioca.

Odluku će Sud BiH donijeti u zakonskom roku, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.