open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Završni okršaj pred pauzu za iftar: Šabanović, Mašić, Gratz..., pale su i teške riječi
Klub Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podnio je inicijativu za izmjenu Ustava FBiH, ali ona nije došla ni na dnevni red. Većina u Domu je odbila inicijativu, tako da se o njoj nije moglo ni izjasniti. Kasnije je zbog toga bilo burno u sali Parlamenta FBiH. 
06.04.2023. u 20:09
get url
text

Ukratko, prijedlog DF-a bio je dugoročno rješenje kojim bi se odblokirao proces uspostave vlasti u FBiH, a podrazumijevao je da za formiranje Vlade FBiH bude dovoljan potpis predsjednika i jednog potpredsjednika. Prijedlog je uključivao i raspisivanje prijevremenih izbora. Međutim, ništa od toga, jer su se stranke okupljene oko HDZ-a, uključujući i stranke "Trojke" odbile izjašnjavati uopće o prijedlogu. 

VEZANI TEKST - DF uputio inicijativu za izmjenu Ustava FBiH, predlažu i opciju prijevremenih izbora

- Kroz lik i djelo gospodina Refika Lende mi već jesmo dio izvršne vlasti. Ako vam se ne sviđa kako mi štitimo Ustav, imali ste danas prijedlog DF-a. Donesite drugi prijedlog, izmjenu Ustava, izglasat ćemo. Ubijeđen sam da sve što je dobro za Federaciju, za građane BiH, Klub SDA, svih 26 ovih ljudi, će podržati - rekao je Haris Šabanović, zastupnik SDA, a potom je pojasnio da prijedlog izmjena ne može proći glasanje u Parlamentu, jer ne dozvoljava HDZ. 

- Neće HDZ, ne da HDZ. A "Osmorka" je jako dobro svjesna da bez HDZ-a nije vlast. SBiH i NES su dali vrlo konkretne zaključke da izmijenimo Ustav i da dovedemo neko bolje vrijeme, građansku državu za koju se naše takozvane građanske stranke bore - pojasnio je, govoreći i kako Damir Mašić (SDP), danas kada je kazao zašto DF-ov prijedlog ne može proći, nije dovršio rečenicu do kraja i nije rekao da ne da HDZ. 

Uslijedila je replika Damira Mašića, a potom i verbalni okršaj između Mašića i Dennisa Gratza (DF) u kojem su pale i neke teške riječi.

Rasprava je prekinuta zbog pauze za iftar. 

Evo kako je to izgledalo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.