open-navfaktor-logo
search
Rediteljica
Žbanić: Konaković je meni i Tanoviću rekao da nikada nećemo biti direktori jer nismo u stranci
Nakon što je rukovodstvo Jazz Festa Sarajevo objavilo da ove godine ne mogu održati  25. izdanje festivala oglasili su se brojni umjetnici koji poručuju da se takvo nešto ne smije dogoditi.
08.06.2021. u 14:21
get url
text

Kako su naveli iz Jazz Festa, novo ministarstvo kulture u vladi Edina Forte (NS) i aktuelni ministar Samir Avdić (NiP) nisu ni uzeli u razmatranje prijavu festivala na javni poziv ministarstva za podršku projektima iz oblasti kulture za ovu godinu, a to je iniciralo brojne kritike na račun Vlade Kantona Sarajevo. Oglasila se i proslavljena bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

- Odluka Kantona Sarajevo da ne podrži Jazz festival nije "greška", to je politička strategija Ministarstva kulture i stranke koja "drži" to ministarstvo. Sjećam se kada je Dino Konaković, tadašnji premijer (SDA, a sada NiP) rekao Harisu Pašoviću, Danisu Tanoviću i meni da nikada nećemo moći postati direktori ni jedne kulturne institucije u Kantonu Sarajevu jer nismo "u stranci". Čovjek je to izgovorio na zvaničnom sastanku potpuno uvjeren da se radi o nečemu legalnom i normalnom. Tada sam se pokupila i otišla živjeti u Berlin, odakle i ovo pišem. Kada bude vrijeme govoriću više o tome - ali sad je vrijeme za nešto drugo, a to je: Jazz Fest Sarajevo se mora održati! Kako ? Ima puno načina, a "trojka" ima malo vremena da ih nađe – napisala je Žbanić na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.