open-navfaktor-logo
search
Prevencija
Zbog povećanog broja zaražene djece od morbila u Sarajevu otvorena dva punkta za vakcinaciju
Zbog povećanog broja oboljelih od malih bodinja (morbila) u Sarajevu su u četvrtak otvorena dva posebna vakcinalna punkta gdje će se u narednom periodu vršiti vakcinacija MMR vakcinom, koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole.
25.01.2024. u 12:25
get url
text

Vakcinalni punktovi se nalaze pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje će se vršiti vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Pedijatrica Mubera Hasanović, koja danas vrši pregled djece u Domu zdravlja Vrazova, kazala je za agenciju Anadolija da su u prvim satima otvaranja punkta imali dobar odaziv.

Istakla je da su mnogi od roditelja koji su danas doveli djecu na vakcinaciju naveli brojne razloge za odgađanje vakcinacije.

- Neki nisu mogli dobiti termin. Neki su dugo bili bolesni. Neki su se plašili. Nemamo puno vremena da o tome pričamo danas. Danas je vrijeme da radimo i da to što fali nadoknadimo djeci - rekla je Hasanović.

Dodala je da je vakcinacija protiv zaraznih bolesti jedini način sprečavanja bolesti i da posljedice mogu biti teška klinička slika.

- Morbili idu sa teškom kliničkom slikom - jako visokom temperaturom koja traje danima, sa lošim općim stanjem, sa plačnom maskom, osipom koji se javi tek četvrti, peti dan bolesti. Tada mi tek možemo reći da se radi o morbilima, ako ne znamo za neki kontakt. Bolest je jako teška, ali je preventabilna i trebamo iskoristiti ono što imamo, a to je vakcinacija - kazala je sarajevska pedijatrica.

U slučajevima kada dijete dođe u kontakt s oboljelom osobom, Hasanović preporučuje roditeljima da se u roku od tri dana jave ljekaru kako bi djeca primila vakcinu, nakon koje će klinička slika morbila biti slabija.

- Punktovi će ostati da rade vjerovatno do kada bude potrebno. Apelujem na sve roditelje da se jave u svoje domove zdravlja i da tamo probaju zakazati vakcinaciju. Naši ljekari, koliko ih ima, su na raspolaganju. Ako ne bude moglo kod njih, neka dođu kod nas samo nek nam ponesu vakcinalne kartone, da znamo šta je dijete primilo i kada - poručila je pedijatrica iz Doma zdravlja Vrazova.

Posljednjih sedmica u Bosni i Hercegovini pojavilo se više slučajeva oboljele djece od morbila. U Tuzli, na sjeveroistoku zemlje, prije nekoliko dana proglašena je epidemija malih boginja (morbili) dok je u Sarajevu, zbog porasta broja oboljelih, vlast poduzele određene mjere.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović organizovao je u srijedu još jedan sastanak s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo KS, JU Dom zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile.

Na sastanku su doneseni zaključci s ciljem proaktivnog djelovanja, vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti.

Osim otvaranja punktova, pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti

Razmatrana je i mogućnost da i pedijatri iz privatnih ordinacija budu angažovani u svrhu pregleda djece.

Također se savjetuje izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama i organizovanim rođendanima.

Ministar Hasanović rekao je u srijedu da se na području Kantona Sarajevo povećava broj oboljelih od morbila, ali da je situacija za sada pod kontrolom.

- Do sada imamo potvrđenih 11 slučajeva i još se ne nalazimo u fazi epidemije. Jedno dijete bilo je hospitalizirano na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a te je danas otpušteno s liječenja. Dvoje druge djece koje je primljeno danas ima blažu kliničku sliku - rekao je Hasanović.

Kako je kazao, prioritet je spriječiti širenje i vakcinisati što više djece, stoga je pozvao roditelje da se masovno odazovu i vackinišu svoju djecu.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je u posljednjih 20-ak godina smanjen broj djece vakcinisane protiv malih boginja.

Prema evidenciji te organizacije, 74 posto djece u BiH primilo je 2000. godine drugu dozu vakcine protiv morbila, dok je 2022. evidentirano 60 posto vakcinisanih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.