open-navfaktor-logo
search
Citira akte "Herceg-Bosne"
Zbog prodaje odmarališta Feroelektra: Načelnik Neuma prijeti tužbama, najavio isključenje struje i vode
Povodom sve učestalijih upita od kupaca garsonjera Feroelektro u Neumu, upućenih prema Općini Neum, a radi ulaska u posjed, načelnik Neuma Dragan Jurković oglasio se saopćenjem za javnost u kojem tvrdi da je "čitav postuapk proveden nezakonito" i da "Općina Neum neće dozvoliti narušavanje regulacijskih planova koji su planirani iz budžeta sredstvima stnovnika ove općine".
24.07.2021. u 14:50
get url
text

VEZANI TEKST - Prodato odmaralište Feroelektra u Neumu za 6,2 miliona KM, novac ide radnicima

- Općina neće dozvoliti ni upise u posjed navedenih "kupaca" u Službi za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina niti će dozvoliti njihovo cijepanje. Mora se znati da se za ovu nekretninu vode dva spora koje su pred sudom pokrenule općina Neum i Kanton i koji su zabilježeni u gruntovnici u zemljišno-knjižnim izvadcima, pa se postavlja pitanje kako će se "kupci" knjižiti s kupoprodajnim ugovorima sve dok sporovi ne budu riješeni? Jedan psor je po pitanju vlasništva nekretnine, a drugi je po pitanju etažiranja nekretnine. Spor po pitanju vlasništva vodi Kantona jer je pod Kantonalnom agencijom za privatizaciju nadležnost novoformiranog preduzeća UTP Feroelektro d.o.o. Neum osnovanog 1994. godine od prijeratnog preduzeća Feroelektro Sarajevo. Daje tako svjedoči presuda Ustavnog suda broj: U-60/13 od 18.11.2014. po pitanju nadležnosti agencija za privatizaciju na slučaju neumskih hotela - tvrdi se u saopćenju.

Načelnik Neuma dodaje da je ovaj slučaj "potpuno identičan jer je novoformirano društveno preduzeće formirano na osnovu iste Uredbe HRHB o privremenom organiziranju poslovanja gospodarskih subjekata i organizacijskih oblika pravnih osoba" (N.list HRHB broj.3/92) na osnovu koje su i formirana preduzeća na toj hotelskoj". (?)

VEZANI TEKST - Načelnik Neuma tvrdi da Feroelektro nije vlasnik odmarališta; direktor Smajić: Ovo je pokušaj otimačine

- Stoga se postavlja pitanje odnosa Općinskog suda prema uspostavljenoj praksi Ustavnog suda i osiguravanja pravne sigurnosti. Spor po pitanju etažiranja vodi Općina jer je bez njene saglasnosti izvršeno etažiranje ovog objekta u gruntovnici. Ne i u katastru!!! Zakon o stvarnim pravima u čl. 83. stav 3. kaže da Plan posebnih dijelova zgrade mora biti izrađen od ovlaštenog projektanta i ovlaštenog geodeta, stalnog sudskog vještaka arhitektonske ili građevinske struke i ovjeren od općinske službe nadležne za građenje, dok stav 1. kaže da Nadležna općinska služba iz stava 3. ovog zakona potvrđuje da je određeni stan, poslovni prostor ili samostalna prostorija u određenoj zgradi i na određenoj čestici samostalna cjelina (Uvjerenje o cjelovitosti). Pametnom dosta! - tvrdi se u saopćenju općinskog načelnika.

Jurković dalje navodi da je "najvažnije spomenuti da su prema najnovijim informacijama trošne garsonjere stare više od 50 godina neuvjetne za korištenje, jer su im dotrajale instalacije, te će Općina odmah poduzeti sve potrebne korake s javnim preduzećima kako bi se isključila struja i voda radi sigurnosti, a nadležna inspekcija će zabraniti upotrebu građevine".

- Članom 64. Zakona o građenju HNK-a predviđeno je da je za rekonstrukciju građevine potrebno odobrenje za građenje. Odobrenje za građenje izdaje se na osnovu glavnog projekta koji mora biti usklađen s Urbanističkom saglasnosti, koja se opet izdaje na osnovu regulacijskog plana. Kako je regulacijskim planom ovaj objekat turističke namjene Općina neće nikome izdati odobrenje za rekonstrukciju niti će dozvoliti bilo kakve radove na starim i trošnim garsonjerama te će na svaki pokušaj istih nadležna inspekcija reagirali odmah i pečatiti garsonjere. Ovdje podsjećamo na čl. 63. stav 1.Zakona o građenju HNK-a koji kaže: Građevina se može koristiti samo u skladu s njenom namjenom. Ovdje je očito da to nije slučaj - navodi Jurković.

Saopćenje zaključuje najavom da će "protiv svih odgovornih koji su učestvovali u etažiranju kao i nezakonitoj prodaji državne imovine na čelu s direktorom Feroelektra Senadom Smajićem, koji je čitavo vrijeme obmanjivao javnost, biti podnesena krivična prijava nadležnom tužilaštvu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.