open-navfaktor-logo
search
Podrška secesionisti
Zdravstveni radnici u RS-u protestovali zbog sankcija ministru Alenu Šeraniću
Zdravstveni radnici u RS-u danas su u petominutnom protestu ispred zdravstvenih ustanova pružili podršku ministru zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alenu Šeraniću, kojem je SAD uveo sankcije.
09.06.2022. u 13:18
get url
text

Protest je organizovalo Društvo doktora medicine RS-a i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica.

Tačno u podne ispred zgrade UKC-a RS-a u Banjoj Luci izašli su radnici ove zdravstvene ustanove, zajedno sa generalnim direktorom Vladom Đajićem. Poručili su da protest nema političku pozadinu i da pacijenti nisu ispaštali zbog petominutne obustave rada.

Ocijenili su da je “SAD nepravedno sankcionisao Šeranića zbog navodnog sprovođenja etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH" i smatraju da se radi o "političkoj manipulaciji".

Podvukli su da se radi o časnom čovjeku i profesionalcu, što se, kako navode, pokazalo i u periodu pandemije Covid-19, a koji svoj posao obavlja savjesno i u skladu sa dužnostima koje ga sljeduju u odnosu na funkciju koju obavlja.

SAD je u ponedjeljak uveo sankcije ministru zdravlja RS-a Alenu Šeraniću, uz objašnjenje da je podsticao secesionističke namjere RS-a tako što je pred NSRS dostavio Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a na razmatranje, a kojim se predviđa uspostavljanje agencije za lijekove na entitetskom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.