open-navfaktor-logo
search
Sa 10 na dva miliona
Žene SDA: Skandalozna je odluka Vlade FBiH da umanji sredstva za liječenje neplodnosti
Odluka Vlade FBiH da umanji sredstva namijenjena za sufinansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje sa 10 miliona KM na samo dva miliona KM, te da se parovima koji su taj postupak započeli nakon 16. juna 2023. godine u potpunosti uskrate ta sredstva, je skandalozna.
07.01.2024. u 10:57
get url
text

Saopćeno je ovo jutros iz Organizacije žena Stranke demokratske akcije (SDA).

- Ovim činom je nametnuta vlast pokazala potpuni izostanak empatije prema parovima koji se suočavaju sa problemima pri ostvarivanju potomstva, ali i izostanak bilo kakve demografske politike i namjere da rješavaju demografske probleme sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

Umjesto da provode dodatne mjere i povećavaju iznos sredstava namijenjen za te svrhe, Vlada FBiH radi suprotno i umanjuje sredstva koja su već predviđena, te time stotinama parova oduzima mogućnost ostvarivanja potomstva.

Zahtijevamo da Vlada FBiH hitno izmijeni ovu skandaloznu odluku, te da unaprijedi procedure ostvarivanja prava na sufinansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje kako bi cijeli postupak bio olakšan i dostupniji što većem broju parova - navele su u saopćenju Žene SDA.

Vlada Federacije BiH donijela je 27. decembra prošle godine odluku da se osam miliona KM namijenjenih za liječenje neplodnosti preraspodjeli sa pomenutog transfera na transfer za provođenje programa fonda solidarnosti.

Sedam dana ranije, prema pisanju Patrije, federalni ministar zdravlja Nediljko Rimac izmijenio je Pravilnik prema kojem povrat sredstava za liječenje od neplodnosti mogu izvršiti samo oni parovi koji su proces započeli prije 16. juna 2023. godine.

Svi koji su u drugoj polovini godine bebu pokušali dobiti biomedicinski potpomognutom oplodnjom ostali su bez prava da apliciraju za povrat novca, te je on, a kako je to konstatovala Vlada, ostao neutrošen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.