open-navfaktor-logo
search
Reorganizacija
Zenički rudnik okončao prvu fazu zbrinjavanja 199 radnika koji su bili višak
Zavisno društvo rudnici mrkog uglja Zenica, u okviru procesa reorganizacije pokrenutog s ciljem optimizacije radne snage i postizanja stabilnog i samoodrživog poslovanja,  okončalo je prvu fazu zbrinjavanja viška radnika.
20.02.2024. u 12:24
get url
text

Zenički je rudnik od 01.9.2023. godine smanjio broj radnika za ukupno 199 te, zaključno s 31.1.2024. godine, ima 615 zaposlenika. Reorganizacija ZDRMUZ usaglašena je 25. septembra prošle godine, a dogovorena je s predstavnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, vladajućeg društva, Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, RMU Zenica te Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH (SSRRFBiH) i Samostalnog sindikata radnika RMU Zenica (SSRMUZ).

U tom cilju je usvojen Pravilnik  o organizaciji RMU Zenica i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta RMU Zenica, zatim je donesen Program zbrinjavanja viška radnika uz dobivanje saglasnosti SSRRFBiH  i SSRMU Zenica te su definisani kriteriji za određivanje viška radnika na osnovu kojih je sačinjena lista viška radnika.

- Sredstva za realizaciju Programa zbrinjavanja viška radnika, u iznosu 12,8 miliona KM, osiguralo je JP Elektroprivreda BiH, putem ugovora o pozajmici RMU Zenica. Navedenim sredstvima izvršena je uplata zaostalih obaveza prema PIO/MIO, doprinosa za nezaposlene, isplata otpremnina i uplata zaostalih obaveza prema radnicima iz radnog odnosa.   

Aktivnosti na zbrinjavanju viška radnika u RMU Zenica provedene su uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade FBiH te uz pomoć JP Elektroprivreda BiH, kao i aktivno učešće i davanje potrebnih saglasnosti  SSRRFBiH i SSRMU Zenica, te uz pomoć drugih institucija i organizacija - istakli su u obavijesti za javnost iz ZD RMU Zenica.

Druga faza reorganizacije, podsjetimo, osim definitivnog zatvaranja jamskog pogona "Stara jama", u kojoj je proizvodnja prekinuta u maju prošle godine, predviđa i dodatno smanjenje broja radnika pa će zenički rudnik imati nešto preko 500 zaposlenih. Time bi se stekli uslovi da jedini preostali proizvodni pogon, jama "Raspotočje", s ostavrenom proizvodnjom od oko 33.000 tona uglja na mjesečnom nivou, može osigurati redovnu isplatu plaća preostalim zaposlenim. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.