open-navfaktor-logo
search
Optužnica sve ustalasala
Žestoka svađa između SNSD-a i SDS-a: Ko je bio uz zločinca Karadžića kad je bilo "najteže", gdje je bio Dodik
Pitaju Dodika iz SDS-a gdje je on bio za Karadžića?! On je bio tamo gdje je trebalo. Bez obzira na cijenu i na rizike. A gdje ste vi gospodo bili?! Ovo je poruka Radovana Kovačevića, delegata u Domu naroda Parlamenta BiH i portparola SNSD-a na prozivke iz SDS-a i predsjednika ove stranke Milana Miličevića. 
17.08.2023. u 19:01
get url
text

- Na vaše banalne i patetične poruke da Dodik nije RS i da ga zato nećete podržati, želim da vas podsjetim da je on voljom naroda i građana Republike Srpske izabran za predsjednika. Želim da vas podsjetim da u Ustavu RS-a jasno piše da "Republiku predstavlja i njeno državno jedinstvo izražava predsjednik Republike".

U tom smislu je potpuno jasno da je napad na predsjednika, pogotovu u ovom slučaju u kojem je protiv njega podignuta sramna optužnica zbog toga što je uradio nešto što je njegova ustavna obaveza, definitivno napad na Republiku Srpsku i na sve njene građane - poručio je Kovačević. 

Kovačićević se oglasio nakon svog stranačkog šefa Milorada Dodika koji je osuo paljubu na Milana Miličevića, predsjednika SDS-a koji je poručio da ova stranka neće podržati Dodika. 

- Stav SDS-a je nacionalno odgovoran i jasan - podržali smo zakone koje štite interese Republike Srpske i predsjednik RS-a treba da provede te odluke, a ne provodi ih - rekao je Miličević za RTRS, komentarišući podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv entitetskog predsjednika. 

Dodik je uzvratio da se u jednom slaže sa predsjednikom SDS-a, a to je da "Milorad Dodik nije Republika Srpska".

- Samo bih ga pitao zašto se prema RS-u ponašaju kao prema Miloradu Dodiku? Što se mene lično tiče, nisam tražio niti očekivao podršku SDS-a ili Milana Miličevića, jer zašto bi podržavali Milorada Dodika kada su isprali od svih svojih dosadašnjih predsjednika do Mladena Bosića, koji je SDS praktično napravio probosanski stranke - naglasio je Dodik za Srnu.

Osim Kovačevića, u odbranu Dodika a protiv SDS-a ustali su i entiteski premijer Radovan Višković, te državni ministri za sigurnost i vanjsku i ekonomsku trgovinu, Nenad Nešić i Staša Košarac. 

Kovačević je na društvenim mrežama podijelio i kratki video Dodikovog svjedočenja u Haškom tribunalu kao svjedoka odbrane osuđenog ratnog zločinca i prvog predsjednika SDS-a Radovana Karadžića. 

Dodik, na Karadžićevo pitanje je li SDS rukovodila zločinima, odgovara da SDS nije rukovodila zločinima i da je SDS bila vladajuća politička partija. 

U nastavku svjedočenja Dodik je negirao umiješanost Karadžića u rukovođenju zločinima u Bosni i Hercegovini.

- Pod punom odgovornošću ovdje, pod zakletvom, mogu da kažem da na svim sastancima i susretima sa Karadžićem, a njih je najčešće bilo na skupštinskim zasjedanjima u toku rata, nikada nisam čuo zahtjev ili traženje od bilo koga da počini bilo kakav zločin – naglasio je Dodik u svjedočenju u odbrani Karadžića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.