open-navfaktor-logo
search
Intervju
Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a: Evropa je nepoštena prema BiH, realno je da EU i SAD uvedu sankcije Dodiku
Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani, u intervjuu za Faktor govori o (ne)proširenju Evropske unije, da li je Brisel otpisao zemlje zapadnog Balkana, utjecaju Rusije i Kine na region, mogućoj reakciji Sjedinjenih Američkih Država, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku...  
02.10.2021. u 20:25
get url
text

VEZANI TEKST - EU više ne može dati garanciju za članstvo zemalja Zapadnog Balkana

Kakav je Vaš komentar na informaciju da se navodno Evropska unija ne može više složiti s davanjem garancija za buduće članstvo za šest balkanskih zemalja kojima je nekada bilo obećano mjesto u bloku?

- EU nema poštenog i iskrenog odnosa prema državama zapadnog Balkana, posebno prema Bosni i Hercegovini. EU ima historijsku odgovornost i hipoteku zbog svog odnosa prema nedavnim dešavanjima u BiH. Umjesto da BiH zbog toga, ali i njene važnosti u regionu prioritetno primi u svoje članstvo, stalno pronalazi razloge za odlaganje procesa proširenja.

Proces proširenja je prvenstveno politička odluka, a nje nema ni na vidiku. Najbolji primjer je blokada Bugarske na početku pregovora Sjeverne Makedonije sa EU-om. Tu blokadu je mogla odblokirati Njemačka, ali joj u tom trenutku to nije odgovaralo kao i Francuskoj koja je skoro uvijek tradicionalno protiv proširenja EU-a.

Šta može biti razlog za takav stav EU-a?

- Problemi i izazovi unutar EU-a i odnos javnosti u pojedinim državama prema procesu proširenja. Iako je proces proširenja uvijek bio odgovor na krize unutar EU-a, sada to čelništvo EU-a i ključnih država EU-a ne shvataju.

Do promjene stava može doći ako bi npr. Rusija, Kina ili neke druge države pojačale interes i prisutnost u regiji što bi moglo dovesti do promjene geopolitičke orijentacije pojedinih država, tada bi se EU "probudio" i vjerovatno učinio važne ubrzane korake ka proširenju. To je tzv. doktrina šoka.  Na kraju krajeva svih šest zemalja regiona imaju ukupno 18 miliona stanovnika, a to nije ni polovina stanovnika Poljske.

VEZANI TEKST - EU stavio tačku na spekulacije: Ne postoji nikakav "non-paper" za Balkan

Da li to znači konačno zbogom priključivanju Evropskoj uniji zemalja zapadnog Balkana?

- Ne znači zbogom, ali ne znači ni dobrodošli u EU. Vlada neka poprilično neprijatna pozicija neizvjesnosti što smanjuje interes za EU-om u pojedinim državama na što je nedavno na Strateškom forumu Bled upozorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je p(r)ozvao EU da konačno saopći da li će biti proširenja i kada. Moram priznati da se Vučić na Bledu zauzeo za cijeli region, a ne samo za Srbiju.

Paradoks je da EU insistira na vladavini prava i dijeli kritike državama zapadnog Balkana, dok je na drugoj strani Viktor Orban dao utočište i svaku moguću zaštitu presuđenom kriminalcu, bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom (VMRO-DPMNE).

Ukoliko želi da vrati ugled na Zapadnom Balkanu, bilo bi logično očekivati da Janez Janša kao predsjedavajući EU-a pozove Viktora Orbana da izruči presuđenog kriminalca Gruevskog Sjevernoj Makedoniji jer se nalazi i na međunarodnoj potjernici. To bi bilo istinsko evropsko ponašanje, a sadašnje je samo blefiranje i obmanjivanje. Zbog toga će predstojeći samit EU – Zapadni Balkan u Ljubljani biti još jedan u nizu propalih samita u znaku praznih floskula o evropskoj perspektivi regiona.

Ako je ova pretpostavka tačna, možemo li onda očekivati još jaču ofanzivu Rusije, pa i Kine na ovo područje?

- Generalno Zapad slabi i moć se seli sa Zapada prema Istoku, posebno prema Aziji. Očekivati je pojačanu snažnu prisutnost Rusije, Kine, ali i drugih država kao i Turske.

VEZANI TEKST - Iz Evropske komisije za Faktor: Bez komentara o Milanoviću, EU čvrsto ostaje uz BiH na putu ka članstvu

Ukoliko EU zaista bude u defanzivi, da li će Sjedinjene Američke Države ući u direktan "klinč" s Rusima i Kinezima?

- Azija sve više postaje partner SAD-a umjesto EU-a. To je vidljivo i posljednjih nekoliko godina po rastu broja avionskih letova između SAD-a i Azije, taj broj enormno raste. Azija je najnoviji partner SAD-a. SAD je u stalnoj konfrontaciji sa Rusijom i Kinom i obratno jer se radi o velikim vlastitim ili globalnim interesima pojedinih država.

Kakva je onda u ovom kontekstu budućnost Bosne i Hercegovine?

- Pozicija nije sjajna, prije svega zbog domaćih političkih struktura i činjenice da je BiH poprište konfrontacije velesila. Zbog toga BiH mora biti na stalnom oprezu jer se nalazi na geopolitičkoj raskrsnici, a posebno zbog svojih susjeda i njihovih aspiracija.

Spekuliše se da bi se Milorad Dodik mogao naći pod sankcijama EU-a? Koliko je to realno od Evrope pred kojom su velike promjene, pritom prije svega mislim na Njemačku?

- Postoji realna mogućnost za uvođenje sankcija EU-a u koordinaciji sa aktuelnom američkom administracijom. To postaje skoro neizbježno ukoliko se želi osigurati mir i stabilnost u BiH i regionu. Dodikovo djelovanje će iznuditi međunarodnu intervenciju, a intervencija može biti u različitim oblicima.

Nova američka administracija daje naglasak ljudskim pravima i demokratiji, najave su da će isti naglasak imati i nova njemačka vlada predvođena SPD-om, ta komplementarnost daje nadu za bolje sutra. Do sada su ljudska prava i demokratija i ljudska prava bili žrtvovani nauštrb krhkog mira i latentne stabilnosti u regionu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.