Time je, tek poslednjih dana septembra, EU stavio tačku na spekulacije o "non-paperu" koji je liderima država EU-a proljetos navodno proslijedio slovenački premijer Janez Janša i koji je izazvao velike turbulencije u regionu.

Pitanje nadležnim institucijama o tom dokumentu postavio je još 15. jula slovenački zastupnik Klemen Grošelj iz političke grupacije Obnovimo Evropu i član više radnih tijela Evropskog parlamenta koja se bave pitanjima u vezi sa Zapadnim Balkanom.

VEZANI TEKST - Ovo je dokument o podjeli BiH za kojim traga čitav Balkan, gdje su nove granice

- Teme iz tog dokumenta bi imale dalekosežne implikacije na političku stabilnost zemalja zapadnog Balkana, a samim tim i značajne posljedice na politiku Evropske unije u odnosu na cijeli region - naveo je tada Grošelj, tražeći pristup kontroverznom dokumentu, bez obzira na njegov eventualni stepen tajnosti.

Sada je i zvanično stigao odgovor "da takav papir ne postoji".

Više puta su razni predstavnici institucija EU-a tvrdili da "slovenački non-paper" o prekrajanu granica nikada nisu vidjeli, a i sam Janša je negirao autorstvo nad takvim dokumentom, ali su spekulacije iznova podgrijavane novim informacijama koje su navodno izlazile u javnost.

U tom dokumentu navodno se predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji, dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Zvaničnici Evropske unije ranije su naveli da su granice na Zapadnom Balkanu "zatvoreno pitanje".