open-navfaktor-logo
search
Preživio strijeljanje
Zijo Ribić održao govor na komemoraciji u Auschwitzu: Moja poruke su uvijek mir i pomirenje
Zijo Ribić, kome su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu četnici ubili oca, majku, šest sestara i brata, održao je dana govor u nekadašnjem koncentracionom logoru Auschwitz, u povodu Dana sjećanja na romske žrtve Holokausta.
02.08.2022. u 21:17
get url
text
Zijo Ribić

- Moja osnovna poruka, koju uvijek šaljem, poruka je mira i pomirenja. Također, govorio sam o tome da se u BiH vrlo rijetko priča o stradanju Roma. Tako je 2015. godine Evropski parlament na neki način priznao naše stradanje, a u našoj zemlji se stradanje Roma vrlo rijetko spominje, osim moje sudbine koja je bila takva kakva jeste - rekao je Zijo Ribić za Faktor.

Podsjećamo, Dan sjećanja na romske žrtve Holokausta ustanovljen je Rezolucijom Evropskog parlamenta 15. aprila 2015. godine, a kao znak podsjećanja na noć između 2. i 3. augusta 1944. godine, kada je u gasnim komorama logora Auschwitz u smrt poslano 2.897 Roma.

Zločinačka jedinica "Simini četnici", 12. jula 1992. godine u Skočiću kod Zvornika, ubila je 27 Roma muslimanske vjeroispovijesti, uglavnom žena i djece. Tada je pobijena Zijina porodica, a on je iz jame, nakon što je ranjen u ruku i vrat, ispuzao i čudom preživio. Tada je imao samo sedam i po godina.

- Pričao sam svoju sudbinu, šta mi se sve dešavalo. Nakon toga svi ostaju zatečeni, jer im je teško da shvate da neko poslije svega toga može da govori o pomirenju. Moja je želja da što više omladine to čuje, jer mnogi Romi ne znaju šta se dešavalo tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. O tome se ne priča mnogo, isto kao što se sada ne priča ni o zločinima nad Romima u Ukrajini, a oni se i sada dešavaju - navodi Zijo Ribić.

Inače, Zijo od petka boravi u poljskom Krakovu gdje je sa prijateljima iz Udruženja za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" iz Bijeljine. Ovo mu je treći put da govori na komemoraciji u Auschwitzu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.