open-navfaktor-logo
search
Nekadašnji HAK
Zildžić: Federalno ministarstvo treba odvojiti dva miliona KM za uklanjanje opasnog kruksa iz Tuzle
Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine jučer je prihvatio zaključak kojim se Federalno ministarstvo okoliša i turizma zadužuje da izdvoji dva miliona KM za otklanjanje opasnog otpada iz kruga nekadašnje fabrike HAK u Tuzli.
27.01.2023. u 15:47
get url
text

Zaključak koji su predložili Salko Zildžić, Fahrudin Skopljak i Azmir Husić prvobitno nije usvojen u Zastupničkom domu FBiH, ali je prihvaćen nakon pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika.

- Sada bi Federalno ministarstvo okoliša i turizma trebalo planirati program utroška sredstava jer ih na to obavezuje odluke Zastupničkog doma FBiH - kaže Zildžić.

U obrazloženju zaključka se navodi da je dugogodišnja priča da građani Tuzle žive uz kancerogenu deponiju sada potvrđena.

- Tim stručnjaka, koje je imenovala Vlada Tuzlanskog kantona, potvrdio je prisustvo izuzetno velikih količina opasnog otpada u industrijskoj zoni. Radi se o opasnom otpadu kojeg je godinama stvarala hemijska industrija u Tuzli, a koj i nije propisno odlagan. Istraživanjem je utvrđeno da se kruks nalazi na dubini od pola do tri i po metra, a ukupna zapremina je od 1.200 do 1.500 metara kubnih. Ukupna količina iznosi između 1.370 i 1.750 tona - navodi se u usvojenom dokumentu.

Navedeno je i da su uzorci prvih pronađenih materija poslani na analizu u zagrebačku laboratoriju Eurofins, a shodno broju pod kojim je zaveden kruks, riječ je o otpadu koji je nastao iz organskih i hemijskih procesa ili ostatku od reakcija i destilacija.

- Hemijskom analizom, uz kruks, utvrđene su i povećane količine hlora u iznosu od tri posto, zbog čega spaljivanje opasnog otpada neće moći biti izvršeno u spalionici Fabrike cementa u Lukavcu. Kruks i ostali hemijski spojevi koji su pronađen predstavljaju opasnost po zdravlje stanovništva, posebno zbog činjenice jer su zakopani u zemlji, tik uz rijeku Jalu, a nalaze se u buradima koje je voda dovela do stanja raspadanja - navodi se u obrazloženju zaključka.

Na pitanje kako komentira činjenicu za zaključak nije dobio podršku prilikom tajnog glasanja, on kaže da neki zastupnici "slijepo slušaju stavove političkih partija".

- To se vidjelo i prilikom glasanja za 50 amandmana na budžet FBiH za 2023. godinu od kojih je veliki broj neprovodiv i tehnički neuređen, a da ne kažemo da su pravno ništavni jer se nisu pozvali na odgovarajući član Poslovnika o radu - pojašnjava Zildžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.