open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno Faktoru
Zildžiću određen jednomjesečni pritvor: Sudija Višeg suda u Užicu pojasnio kako će teći postupak
Salki Zildžiću, federalnom zastupniku Stranke demokratske akcije (SDA), Viši sud u Užicu odredio je jednomjesečni pritvor, potvrdio za Faktor sudija ovog suda Zoran Milinković, koji je postupao po zahtjevu.
20.09.2023. u 12:28
get url
text

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Salko Zildžić nalazi se u pritvoru u Užicu, angažirao advokata iz Srbije

Zildžić je uhapšen na graničnom prijelazu Bajina Bašta, jer je kod njega pronađeno oružje i municija, a smješten je u pritvorsku jedinicu u Užicu.

- On se sumnjiči za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Nađen mu je pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije - pojasnio je sudija Milinković.

Postupak u ovom slučaju provodi Više javno tužilaštvo u Užicu, a sudija Milinković kaže da zakon u Srbiji propisuje prvo davanje izjave policiji, a potom i saslušanje u nadležnom tužilaštvu.

- Eventualno ukoliko ima svjedoka bit će ispitani i oni, a oružje i municija će morati biti vještačeni. Pomenutog krivičnog djela nema bez potvrde vještaka da se radi o oružju i bojevoj municiji, odnosno da je to oružje po Zakonu o oružju i municiji Republike Srbije.

Saslušanje bi se trebalo desiti vrlo brzo, a vještačenje nakon naredbe ne bi trebalo trajati duže od nekoliko dana. Brzina istrage ovisi o tužilaštvu. Ako se dokaže da se radi o oružju vjerovatno slijedi optužnica, a ukoliko se ne dokaže, onda će ići kući. U tom slučaju pritvor se ukida, a njemu će biti plaćeno ukoliko je u pritvoru bio neosnovano - pojašnjava sudija Milinković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.