open-navfaktor-logo
search
Još dva mjeseca
Zloupotrebe u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Zeljković i Bojić ostaju u pritvoru
Bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću i direktoru firme Procontrol Banja Luka Slavku Bojiću, pritvor je produžen za još dva mjeseca.
15.12.2021. u 14:35
get url
text

Odluku je donio Vrhovni sud RS-a na prijedlog entitetskog Tužilaštva, a koje je tražilo produženje pritvora za tri mjeseca.

Zeljković se sumnjiči za tri krivčna djela zloupotreba službenog položaja, a Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa zloupotrebom u postupku javne nabavke.

Ostala dvojica osumnjičenih u istom predmetu, direktor firme Promeding iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktor banjalučke firme Travel for fun Saša Marković, ranije su pušteni da se u nastavku postupka brane se sa slobode.

Tužilaštvo RS-a ih sumnjiči da su, koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju RS-a zbog epidemiološke situacije izvazvane koronavirusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, prilikom provođenja postupaka javnih nabavki medicinske opreme oštetili budžet entiteta u znatnom iznosu.

- Doveli su opasnost živote i zdravlje velikog broja zdravstvenih radnika koji su bili korisnici medicinske opreme (odijela i maski), a za koju je utvrđeno da nije bila za medicinsku upotrebu, niti je kao takva pružala odgovarajuću zaštitu od virusa - istakli su iz tužilaštva.

Osumnjičena četvorka je uhapšena 16. septembra ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.