open-navfaktor-logo
search
Upozoravaju godinama
Žrtve i svjedoci genocida uputili apel zvaničnicima: Obustavite kontakte s onima koji podržavaju zločince
Promocija knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića u prepunoj dvorani Doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru pokazuje da izjave Lidije Bradare, Sanje Vlaisavljević i Darija Kordića nisu samo vapaj pojedinaca ili grupe ostrašćenih nacionalista, već organizirani sistem koji je nastao u dvadesetim godinama i opstao unutar tog okvira, saopćilo je danas Udruženje žrtava i svjedoka genocida.
17.02.2024. u 09:36
get url
text

VEZANI TEKST - Skandal u Mostaru: Čović na svom "evropskom putu" svratio na promociju knjige ratnog zločinca Ćorića

- Naši uporni pozivi međunarodnim i domaćim organizacijama i pojedincima nemaju za cilj spašavanje nas, već naš apel da takve grupe i pojedinci postaju opasnost za demokratiju u cijeloj EU. Već godinama upozoravamo da su ratni zločinci u svojim zajednicama glorificirani kao heroji - Šljivančanin podučava studente po Srbiji, na što se cijela Hrvatska zgražava, Valentin Ćorić promoviše knjige po Hrvatskoj i dijelu BiH pod kontrolom Hrvatske, na što se Hrvatska ne zgražava, već odobrava. Fikret Abdić obučava unuke kako da nastave njegovim stopama. Za sve njih je zajednički nazivnik: presuđeni ratni zločinac! - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženja Murat Tahirović.

Ponovo pozivaju međunarodne i domaće zvaničnike da u potpunosti obustave kontakte sa svim osobama koje veličaju ili na bilo koji način podržavaju presuđene ratne zločince.

- Ovo nije samo naš vapaj, ovo je zakonska obaveza svakoga ko živi i radi u Bosni i Hercegovini! (Član 145a, Krivičnog zakona BiH) - navode u zahtjevu koji su dostavili Evropskoj komisiji, OHR-u, OSCE-u i UN-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.