open-navfaktor-logo
search
Građani pitaju
ZZO KS sufinansira prenatalna testiranja, šta je sa ženama koje ne žive u bračnoj i vanbračnoj zajednici?
U našem društvu postoje i žene koje ne žive ni u bračnoj niti u vanbračnoj zajednici, a imaju želju ostvariti se kao majke, pa logično pitanje koje se naćeme je-šta je sa njima, da li i žene koje ne žive u pomenutim zajednicama imaju pravo na refundaciju
AUTOR: A. S.
01.07.2024. u 22:34
get url
text
Polovinom prošlog mjeseca Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) izdvojio je 1.000.000 KM za sufinansiranje neinvazivnog prenatalnog testiranja.
Kako je navedeno, Zavod će sufinansirati troškove u iznosu od 90 posto stvarnih utrošenih troškova, maksimalno do 1.250,00 KM po zahtjevu.
Osim pozitivnog konzilijarnog mišljenja, kojim se preporučuje tretman medicinski potpomognute oplodnje, te godina života žene, među uvjetima koje bračni, odnosno vanbračni partneri moraju ispuniti da bi ostvarili pravo na refundaciju troškova, navodi se i to da su u momentu okončanja postupka medicinski potpomognute oplodnje podnosioci zahtjeva u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici te da u momentu započetkog postupka minimalno jedan od bračnih ili vanbračnih partnera imaju kontinuitet prijave na obavezno zdravstveno osiguranje u KS u trajanju najmanje pet godina.
Zahtjev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova neinvazivnog prenatalnog testa podnosi osigurano lice ili njegov punomoćnik, te bračni/vanbračni drug.
U cilju dokazivanja ispunjenosti uvjeta, podnosilac zahtjeva za refundaciju troškova, dužan je, između ostalog, priložiti izvod iz matične knjige vjenčanih ili izjavu oba partnera, datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću o postojanju vanbračne zajednice u smislu odredbi iz članova 2. i 3. Porodičnog zakona Federacije BiH, datu pred notarom, kao i uvjerenje o kretanju, izdato od strane MUP-a za oba partnera u svrhu dokazivanja kontinuiteta života u zajedničkom domaćinstvu, u trajanju od najmanje tri godine (dostavljeni dokazi ne smiju biti stariji od šest mjeseci).
Dakle, iz navedenog, može se zaključiti da pravo na sufinansiranje troškova neinvazivnog prenatalnog testiranja, imaju žene koje su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.
S obzirom da u našem društvu postoje i žene koje ne žive ni u bračnoj niti u vanbračnoj zajednici, a imaju želju ostvariti se kao majke, logično pitanje koje se naćeme je - šta je sa njima, da li i žene koje ne žive u pomenutim zajednicama imaju pravo zatražiti refundaciju troškova?
- Pažljivo sam pročitala nekoliko puta Odluku o refundaciji troškova za pruženu uslugu medicinski potpomognute oplodnje nigdje nije navedeno da i žene koje ne žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici imaju pravo zatražiti refundaciju troškova, pa se pitam - da li su takve žene diskriminirane - kazala nam je žena iz Sarajeva koja se obratila Faktoru (ime i prezime poznato redakciji).
Pitanja smo postavili Zavod zdravstvenog osiguranja KS.
U odgovoru kojeg smo dobili iz ove ustanove navodi se "da Zavod zdravstvenog osiguranja KS omogućava sufinansiranje troškova neinvazivnog prenatalnog testiranja svim osiguranicama, bez obzira na njihov bračni ili vanbračni status".
- To znači da sve žene koje su osigurane, uključujući one koje nisu u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, imaju pravo podnijeti zahtjev za sufinansiranje prenatalnih testova - navode iz Zavoda. 
Napominju "da sve osiguranice koje su obavile prenatalni test trebaju predati zahtjev za refundaciju, o čemu će odlučiti komisija imenovana od strane Ministarstva zdravstva KS".
- S obzirom na to da se pravo na sufinansiranje odnosi na sva osigurana lica, neovisno o njihovom bračnom statusu, ne dolazi do diskriminacije. Sve osiguranice imaju jednako pravo da podnesu zahtjev za refundaciju troškova neinvazivnog prenatalnog testiranja. Sve usluge prenatalnog testiranja, koje su urađene iza 1. januara 2024. godine, uz ispoštovane smjernice i kriterije, će se refundirati. Zavod zdravstvenog osiguranja KS nastoji osigurati jednaka prava svim osiguranim licima - stoji u odgovoru iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.