open-navfaktor-logo
search
Mnogi nisu znali
Pacijenti imaju pravo na refundaciju sredstava za lijekove koji nisu na listi ili nisu za vašu bolest, kako to ostvariti
Kako je za Faktor kazala Lejla Salihagić-Brčić, koja je donedavno bila uposlenica Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, godišnji iznos po osiguraniku je 10.000 KM
AUTOR: A. S.
04.06.2024. u 07:57
get url
text
Zdravstveni osiguranici u Kantonu Sarajevo imaju pravo na refundaciju dijela sredstava za lijekove koji nisu u paketu obaveznog osiguranja.
Naime, ukoliko je pacijentu propisan lijek, koji nije dio ni kantonalne, a ni federalne liste lijekova, ili je lijek na jednoj od navedenih listi, ali ne za vašu bolest, što je čest slučaj, zdravstveni osiguranik ima pravo na refundaciju 50 posto od plaćenog iznosa.
Kako je za Faktor kazala Lejla Salihagić-Brčić, koja je donedavno bila uposlenica Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, godišnji iznos po osiguraniku je 10.000 KM.
Lejla Salihagić-Brčić
- Navest ću primjer, ukoliko pacijent koristi terapiju koja, primjera radi, košta 2.000 maraka mjesečno, on može, preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS ostvariti refundaciju za 10 mjeseci po 1.000 KM - pojašnjava Salihagić-Brčić.
Iako je prečišćeni tekst Pravilnika o priznavanju troškova nabavke skupih Covid-lijekova i lijekova koji nisu obuhvaćeni listom lijekova KS, stupio na snagu u aprilu 2022. godine, mnogi građani, među kojima je i veliki broj pacijenata, nisu znali za ovu mogućnost koja im može pomoći.
- Tokom pandemije pojavili su se skupi lijekovi za COVID-19, koji nisu bili na listi, jer je to bila jedna potpuno nova situacija. Tada je na Skupštini KS podnesena inicijativa da se ti skupi lijekovi refundiraju, nakon čega je bivši ministar zdravstva KS prof. dr. Haris Vranić, donio Pravilnik o priznavanju troškova nabavke skupih Covid-lijekova i lijekova koji nisu obuhvaćeni listom lijekova KS, a kojima su tretirane sve teške bolesti. Prema tom Pravilniku, pacijentima kojima se propiše terapija, koja nije obuhvaćena obaveznim osiguranjem ili je obuhvaćena, ali ne za njihovu bolest, što je čest slučaj kod onkoloških pacijenata, mogu ostvariti refundaciju. Nedavno sam razgovarala sa pacijenticom koja boluje od karcinoma jajnika. Propisan joj je lijek koji se nalazi na federalnoj listi, ali je indiciran za karcinom pankreasa i ona ga ne može dobiti na teret zdravstvenog osiguranja. Takvi pacijenti imaju pravo na refundaciju troškova u visini od 50 posto pojedinačnog troškova, maksimalno do 10.000 KM godišnje. Za djecu do 18 godina refundacija je stopostotna - navela je Salihagić-Brčić.
Komisija za odobravanje refundacije razmatrat će zahtjev u roku ne dužem od šest mjeseci od trenutka nabavke lijeka.
Na stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja KS navedena je procedura koju pacijenti trebaju ispuniti kako bi ostvarili pravo na refundaciju troškova za lijekove.
Zahtjev za refundaciju novca za kupljeni lijek, osiguranici podnose prema Komisiji za lijekove, koju je imenovalo Ministarstvo zdravstva KS.
Zahtjev se predaje na protokol Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na način da se uz zahtjev za refundaciju priloži nalaz gdje se nalazi preporuka za navedeni lijek i original račun za kupljeni lijek.
Zahtjev za refundaciju lijekova možete preuzeti i na sljedećem linku Zahtjev za refundaciju novca (Komisija za lijekove) - KZZO SA.
Ostale informacije možete dobiti na kontakt telefon nadležne Službe ZZO KS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.