open-navfaktor-logo
search
Učestvovalo više od 150 policajaca
Epilog akcije Granične policije BiH: Uhapšeno 14 osoba zbog krijumčarenja stotina migranata, oduzeti novac, droga
Pretresi su bili u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 13:18
get url
text
U akciji učestvovalo više od 150 policajaca
U akciji učestvovalo više od 150 policajaca
FOTO: GPBiH
Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine uhapsili su 14 osoba u jutrošnjoj akciji kodnog naziva "Piramida", čiji je cilj sprečavanje organiziranog krijumčarenja migranata.
Kako je saopćeno iz Granične policije BiH nakon ove akcije, pretreseno je više lokacija na području tri kantona, i to Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, te je privremeno oduzet novac, droga, oružje...
- Pretresi su obavljeni na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši. Slobode je lišeno 14 osoba prilikom pretresa i privremeno oduzeto oko 30.000 eura i 3.200 KM, praškašte materije oko 28 grama koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin i određena količina opojne droge spid, pištolj, određena količina streljiva, kao i drugi predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem  krivičnih djela. Rad na predmetu se nastavlja - navedeno je u saopćenju.
Dodali su da su aktivnosti provedene zajedno sa Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
FOTO: GPBiH
- Današnju podršku u realizaciji, u kojoj je učestvovalo više od 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a USK, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima - istakli su iz Granične policije BiH.
U jutrošnjem saopćenju Granične policije, dok je akcija trajala, između ostalog je bilo navedeno da su do tada pronašli 14 osoba, koje se sumnjiče da su počinili krivično djelo organiziranja grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata, a koji su bili dio međunarodne organizirane kriminalne grupe i koji su, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorije Bosne i Hercegovine pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnika.
Iz Granične policije danas su podsjetili da su tokom prošle godine i u prva tri mjeseca ove nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 izvještaja protiv 177 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 krivičnih djela krijumčarenja ljudi.
FOTO: GPBiH
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.