open-navfaktor-logo
search
Akcija u više gradova
Mediji: SIPA pretresa teretanu i radno mjesto vijećnice Gradskog vijeća Zenica Aide Halać
AUTOR: Autor: Zenicablog/Faktor
22.04.2024. u 12:01
get url
text
Kako je za Zenicablog potvrđeno iz policijskih izvora, zaposlenica Kantonalne bolnice Zenica, čiji radni prostor u KBZ je predmet pretresa jutros od pripadnika SIPA-e i lokalnih policijskih snaga, je Aida Halać.
Ona je vijećnica u Gradskom vijeću i vlasnica fitnes centra u Crkvicama, koji je također predmet pretresa.
Nije poznato da li je Halać uhapšena ili se samo pretresaju njeni radni i životni prostori, ali evidentno je da je danas prijepodne nema u radnom Predsjedništvu Gradskog vijeća, gdje je trebala biti danas.
O tome svjedoči i prijenos sjednice GV Zenica, koja je u toku.
Kakva je njena veza sa cijelom operacijom i pretresima, nije poznato.
U toku je realizacija akcije "Black Tie 2".
Aktivnosti hapšenja i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba. Među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.
Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela.
U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.
Sa postupajućim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovine, akciju provode Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, uz podršku Uprave policije MUP-a ZDK i Uprave policije MUP-a HNK.
U dosadašnjem dijelu akcije privedeni su komandant specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, kao i specijalci te policijske agencije, koji su osiguravali vođu narkokartela "Tito i Dino" Edina Gačanina tokom boravka u BiH 2016. godine. 
Priveden je i vlasnik firme Foto Art Gordan Memija, koji je tada bio domaćin Gačaninu u Sarajevu. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.