open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Na području BiH pronađena i zbrinuta djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima
AUTOR: Autor: Faktor
17.04.2024. u 11:47
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
FOTO: Pexels/Yaseminmsl
Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH, koji su prilikom kontrole robe i putnika redovne autobuske linije na graničnom prijalazu Bosanski Brod detaljnim analizama otkrili i identifikovali žrtvu međunarodne trgovine ljudima.
Identifikovana žrtva je petogodišnja djevojčica koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a žrtva je u skladu sa pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću, saopćilo je Tužilaštvo BiH.
Kako navode, žrtvi je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom.
- Djevojčica se nalazi u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije, te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Wiesbadenu, Njemačka, a poduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci.
Tužilaštvo BiH se zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u ovim aktivnostima - navode u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.