open-navfaktor-logo
search
Akcija u Banjoj Luci
Tužilaštvo o akciji protiv međunarodne prostitucije: Ostvarena velika korist, utvrđuje se tačan broj žrtava
AUTOR: Autor: B. S.
09.04.2024. u 10:13
get url
text
Hapšenje osumnjičenih u Banjoj Luci
Hapšenje osumnjičenih u Banjoj Luci
FOTO: ATV
Tužilaštvo BiH oglasilo se o jučerašnjoj akciji u Banjoj Luci gdje su uhapšena dvojica osumnjičenih za međunarodnu prostituciju, a zatečene dvije državljanke Brazila.
Iz Tužilaštva su potvrdili da su ih osumnjičeni iskorištavali u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist.
- U realizaciji akcije otkrivene su i zbrinute dvije žrtve, a utvrđuje se tačan broj oštećenih - saopćeno je.
Nezvanično saznajemo da je postojao internet sajt sa profilima oštećenih preko kojeg su dogovarani sastanci i iskorišavane žrtve.
Tužilac iz Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima, koordinirao je aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS-a koje se odnose na hapšenje i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.
- Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizovano u iznamljenim stanovima na području Banje Luke. Osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore. Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području EU radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU - istaknuto je.
Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizovati saradnju i koristiti kapacitete i resurse OSA-e BiH, a i ostavariti međunaorodnu saradnju sa EUROPOL-om, EUROJUST-om, te INTERPOL-om.
Na osnovu međunarodne pravne pomoći uputit će više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama.
Postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.