open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo traži pritvor
Slovenci lažnim novčanicama od 200 eura plaćali na pumpama u Doboju i Prijedoru
AUTOR: Autor: Faktor
15.04.2024. u 16:10
get url
text
Plasirali veću količinu lažnih novčanica
Plasirali veću količinu lažnih novčanica
Dvojica državljana Slovenije uhapšena su zbog sumnje da su falsifikovanim novčanicama od 200 eura plaćali artikle na benzinskim pumpama u Doboju, saopćeno je iz dobojske Policijske uprave.
Oni su uhapšeni jučer u saradnji sa pripadnicima Policijske stanice Kotor-Varoš, a sumnja se, kako su pojasnili iz policije, da su 9. aprila počinili četiri krivična djela krivotvorenja novca.
Prilikom pretresa objekata i vozila na području Kotor-Varoši koje koriste pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.
Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u čiju nadležnost su predati, saopćeno je da je dežurni tužilac, nakon provedene akcije hapšenja osumnjičene za plasiranje veće količine krivotvorenih eura na području Doboja, ali i Prijedora, ispitao i odlučio podnijeti Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.  
- Pritvor je predložen za osumnjičene Tovilović Kalamanda Stefan Mariano (1999) iz Ljubljane i Okorn Art (2003) iz Kranja, državljane Republike Slovenije. Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su početkom mjeseca aprila ove godine, veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenima od po 200 eura, stavili u opticaj kao pravi u više navrata prilikom plaćanja različitih proizvoda na više benzinskih pumpi na području općine Doboj i Prijedor - naveli su iz Tužilaštva.
Mjera pritvora je predložena zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji su strani državljani, te bi odlaskom iz BiH postali nedostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.
Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo krivotvorenje novca.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.