open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Policija istražila prijave o presretanju djece u Banjoj Luci: Identifikovani vozači, nema krivičnog djela
AUTOR: Autor: B. S.
12.04.2024. u 12:37
get url
text
S konferencije za novinare
S konferencije za novinare
Banjalučka policija istražila je sve prijave o presretanju djece na području Banje Luke i utvrđeno je da nema indicija da se radi krivičnim djelima.
Predstavnici PU Banja Luka održali su danas vanrednu konferenciju za novinare povodom slučajeva koji su prijavljeni u ovom da su djecu presretala vozila iz kojih su im nepoznati muškarci nudili prijevoz, užinu i slično.
Dojave su bile na području naselja Budžak i Česma, a sva vozila i vozači su identifikovani.
- Bila su različita vozila u opisu, navodno se nudi novac, sendviči, prijevoz. Pristupili smo ozbiljno i predano. Svaka se prijava detaljno provjerava. Sada nema indicija da se radi o bilo kakvom krivičnom djelu - izjavio je Siniša Kojdić, načelnik Odjeljenja za krvne delikte u PU Banja Luka.
- Identifikovali smo dva vozila i vozača. U jednom slučaju se ispostavilo da je djete pretrčavalo ulicu, pa je vozač gestikulirao i vikao iz vozila, što je kod djeteta izazvalo strah. Prva informacija je bila o bijelom golfu sa zatamnjenim staklima. Identifikovali smo i tog vlasnika vozila i vozača. Radilo se o ženi koja poznaje djevojčicu i njene roditelje. Ona je otvorila prozor i obratila se djetetu - rekao je Кojdić.
On je pozvao građane da nastave da prijavljuju svaki sumnjivi slučaj, ali je apelovao da se ne diže panika.
- Obavili smo razgovor sa dječakom iz Česme koji je doslovce rekao da je potrčao u tržni centar kako bi pobjegao jer je vidio crni golf  - istakao je Кojdić.
Budući da se u javnosti spominjalo da su vozači djeci nudili novac i užinu, on kaže da policija nije utvrdila da je neko izgovorio te rečenice.
Vjeruje da je ova pojava dijelom refleksija na događaje iz Srbije.
Naveo je da je posljednjih godina u Banjoj Luci bilo više sličnih prijava, ali da nije evidentirana nijedna otmica djece.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.