open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Pucali na supružnike i njihovo dijete: Braći iz Ljubuškog potvrđeno više od 15 godina zatvora
Dvije sedmice ranoije oštećeni je zajedno s još jednom osobom fizički nasrnuo na Ljubu Lauca i odgrizao mu komad uha
AUTOR: Autor: Faktor
25.03.2024. u 14:32
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je pravomoćnu presudu kojom su braća Ljubo (1990) i Juraj (1984) Lauc iz Ljubuškog pravomoćno proglašeni krivima za pokušaj ubistva i nanošenje teških tjelesnih povreda na štetu supružnika J. P., M. P. i njihovog maloljetnog djeteta L. P., te im potvrdio kazne od po sedam godina i osam mjeseci zatvora.
Vrhovni sud odbio je prethodno žalbe Tužilaštva ZHK i odbrana optuženih na presudu koju je po optužnici koju je zastupao tužilac Josip Aničić u julu prošle godine donio Kantonalni sud u Širokom Brijegu.
Ljubo i Juraj Lauc su 5. decembra 2019. godine u mjestu Lisice, Ljubuški, pucali iz automatske puške iz BMW-a kojim je upravljao Juraj na golf 4 u kojem se nalazio J. P., M. P. i njihovo dijete. Kada je J.P. zaustavio vozilo, izašli su iz svog vozila i fizički nasrnuli na njega, udarajući ga rukama, nogama i kundakom puške po glavi i tijelu.
To su učinili u stanju bitno smanjene uračunljivosti zbog toga što je J. P. četrnaest dana prije toga zajedno s još jednom osobom fizički nasrnuo na Ljubu Lauca i odgrizao mu komad uha, navedeno je u optužnici, odnosno presudi.
Krivnju optuženih tužilac je dokazao ispitivanjem oštećenih, očevidaca događaja, vještaka za balistička vještačenja Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Republike Hrvatske, te vještaka za vještačenje tjelesnih povreda. Pored toga, sudu je prezentirano više 30 materijalnih dokaza, saopćilo je Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.