open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZHK
Osveta za odgrizeno uho: Braći Lauc ukupno 15 godina zatvora zbog pucanja na supružnike i dijete
Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona dokazalo je krivnju Ljube Lauca (1990) i Juraja Lauca (1984) iz Ljubuškog, zbog krivičnih djela pokušaj ubistva i teška tjelesna povreda, na štetu J. P., M. P. i njihovog djeteta L. P.
24.07.2023. u 10:42
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo, optužnicu je pred sudom zastupao tužilac Josip Aničić, koji je krivnju optuženih dokazao pozivanjem i ispitivanjem svjedoka oštećenih, svjedoka očevidaca događaja, vještaka za balistička vještačenja Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Republike Hrvatske, te vještaka za vještačenje tjelesnih povreda. Pored toga, sudu je prezentirano više od 30 materijalnih dokaza.

Presudom Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, Ljubo Lauc i Juraj Lauc osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po sedam godina i osam mjeseci.

Ljubo i Juraj Lauc su 5. decembra 2019. godine u mjestu Lisice, Ljubuški, pucali iz automatske puške iz vozila BMW kojim je upravljao Juraj Lauc, na vozilo "golf 4" u kojem se nalazio J. P., kao i M. P. i njihovo dijete L. P.

Kada je J. P. zaustavio vozilo, izašli su iz vozila i fizički nasrnuli na njega, udarajući ga rukama, nogama i kundakom puške po glavi i tijelu. To su učinili u stanju bitno smanjene ubrojivosti zbog toga što je J. P. četrnaest dana prije toga zajedno s još jednom osobom fizički nasrnuo na Ljubu Lauca i odgrizao mu komad uha.

- Presuda je nepravomoćna i stranke imaju pravo izjaviti žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu - naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.