open-navfaktor-logo
search
Gorući problem
Aničić i Petrović o femicidu: Sistem očito ne funkcioniše, zakone donose teoretičari koji nikad nisu izašli na lice mjesta
U Sarajevu je prekjučer ubijena još jedna žena. Činu ubistva prisustvovalo je njeno četverogodišnje dijete. Nakon talačke krize, osumnjičeni za ubistvo je uhapšen, a naknadno će se saznati da se radi o njenom bivšem suprugu i ocu djeteta, čije je nasilje trpjela nesretna žena.
15.11.2023. u 21:36
get url
text

VEZANI TEKST - Kako nikada niko nije odgovoran u sistemu lanca zaštite, a ubistva žena se ponavljaju?

Koliko još žena treba da bude ubijeno da bi vlast pronašla sistemsko rješenje? Da li trenutna sistemska rješenja kažnjavaju ili nagrađuju nasilnike?

Josip Aničić, tužilac iz Zapadnohercegovačkog kantona kazao je gostujući na Hayat TV-u kako je očito da ne postoji sistemsko rješenje koje bi zaštitilo žrtve krivičnog djela nasilja u porodici.

- Kad kažem ne postoji, smatram da nije efikasno. Prije svega smatram da se treba raditi na konkretnim rješenjima, dakle nakon ubistva Nizame iz Gradačca, počelo se raditi na nekim rješenjima, no očito nedovoljno brzo. Ono što smatram je da bi se trebalo na nekim zakonskim rješenjima raditi brže, kako bi mogli doći do određenih rezultata - istaknuo je Aničić.

Naveo je i šta bi se trebalo uraditi kako bi se ovo nasilje u porodici u velikoj mjeri suzbilo.

- Bitno je izmijeniti Zakon o krivičnom postupku, odnosno član 97. koji propisuje pravo žrtve da odbije svjedočenje. Kada je zakonodavac propisao da te osobe imaju pravo, tada se upravo mislilo da te osobe ne svjedoče kako bi zaštitile porodicu. Naprimjer, ukoliko muškarac počini krivično djelo razbojništva, da žena ne svjedoči kako bi zaštitila porodičnu zajednicu. Iz tog razloga je to propisano, međutim to se koristi u slučajevima kada je žena žrtva nasilja u porodici. Najčešće svjedoci sve ispričaju pred policijom, a odbiju svjedočenje prilikom suđenja kada to moraju ispričati pred optuženikom - naglasio je Aničić i dodao:

- Kada žrtva odbije svjedočenje, svi oni dokazi koji se temelje na iskazima žrtve ne mogu se koristiti, i u tim slučajevima se događa da se donosi oslobađajuća presuda i nažalost to samo daje počinitelju veća krila jer je on svjestan da žrtva neće nikada svjedočiti pred njim.

FOTO:Screenshot/Hayat

Na pitanje voditeljice zašto se u obzir ne može uzeti iskaz koji je dat pred policijom, Aničić je kazao kako se ta osoba poziva na sud i mora neposredno svjedočiti pred sudom, i ta osoba se ponovno prije svjedočenja pita želi li svjedočiti ili ne.

Naveo je podatak da 50 posto žrtava odustaje od svjedočenja na sudu te ponovio prijedlog kojim bi se napravio značajan korak, a to je da se uzima onaj iskaz koji žrtva da policiji, što bi se moglo izvesti izmjenom Zakona.

Saša Petrović, inspektor FUP-a govorio je o slučaju iz Gradačca. Kazao je da su predlagali nakon sastanka u Tužilaštvu da se istraga prebaci na FUP, ali se to nije dogodilo i nemaju pravo i obavezu postupanja u tom slučaju.

- Što se tiče femicida, u većini slučajeva, teoretičari koji nikad nisu izašli na lice mjesta donose određena zakonska rješenja koja nisu primjenjiva u praksi, koja se ne mogu implementirati. Formira se radna grupa od raznih profila ljudi. Nikada u potpunosti nećemo moći spriječti femicid, ali možemo minimizirati šanse da se desi. Možemo izmijeniti zakon i donijeti odluku kako se postupa. Patrolni policajac bi trebao nadgledati ko dolazi, kako dolazi, to se nekad radilo. Evidentan je mali broj policijskih službenika, ne sad, nego godinama. Nekad je jedan policajac radio na određenom području. Odgovornost je od dna do vrha. Zna se koliko je djela na određenom području, ako niste ispunili, možete ići - kazao je Petrović.

Prokomentirao je i ima li zabrana prilaska nasilnika žrtvi svoju svrhu.

- Pitati ljude koji prave plan rada i osiguranja, zašto se planira 2-3 policajca na ovom području, a zašto 15 na drugom. Pozvao bih njih da pitam šta su radili. U Sarajevu nedostaje 300-400 policajaca, a zna se ko odlučuje, treba identifikovati ljude koji su odgovorni - dodao je Petrović.

FOTO: Screenshot/Hayat

Aničić je kazao kako zaposleni u sigurnim kućama dobro rade i daju sve od sebe.

- Što se tiče same sigurnosti kako počinitelj ne bi doznao gdje su, sve se može saznati. Trebala bi se uključiti policija u smislu osiguranja ili neka agencija koja bi nadzirale i patrolirala - dodao je.

Na društvenim mrežama često poslije zločina ima i onih koji pravdaju nasilnike.

- Pravdanje nasilinika govori dosta o društvu. Smatram da je jedini način da se organiziraju neke javne tribine, po školama, institucijama, da na svakoj instituciji piše da nasilje nije opravdano. Da se promijene stavovi i uvjerenja. Nije samo promjena zakona, ovdje se moraju mijenjati stavovi i uvjerenja nekih ljudi - kazao je Aničić.

Petrović je dodao kako skoro svaki komentar na portalima i društvenim mrežama sadrži obilježja krivičnih djela izazivanja rasne i vjerske netrpeljivosti.

- Pred djetetom ubiti ženu nikakvog opravdanja nema. Ne znam je li bolesniji on ili neko ko to podržava. Klasični oblik psihopatije, misli samo na sebe. Trebamo mijenjati zakone, povećati sankcije, imamo neka djela koje se ne mogu okarakterizovati kao krivična djela. Uhođenje naprimjer nije djelo, uznemiravanje putem interneta… To sam pričao i 2010. i 2011. godine, ali naše se ne pika. Kad se mijenjaju zakoni formiraju se radne grupe koje se ne konsultuju sa praksom, nikad nisu vidjeli pedofila, a donose zakone - naveo je Petrović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.