open-navfaktor-logo
search
Pomogla i kiša
Ugašeni požari kod Tuzle, Teslića i Banje Luke, u Konjević Polju i na Sokocu
AUTOR: Faktor/RTRS
02.04.2024. u 07:47
get url
text
FOTO: Vatrogasci Tuzla/FB
FOTO: Vatrogasci Tuzla/FB
Požari koji su gorjeli jučer i sinoć kod Tuzle, kod Teslića, u Konjević Polju i na Sokocu su ugašeni, a vatrogascima je pomogla i kiša.
Kako su za Faktor potvrdili vatrogasci iz Bratunca, 90 posto požara sinoć je pogašeno od kiše u Konjević Polju, gdje su bile ugrožene kuće. Vatrogasci su jutros u obilasku terena, a noćas su se povukli sa požarišta, 24 sata nakon izbijanja požara.
Požar u Mladikovinama kod Teslića je ugašen, potvrdio je RTRS-u predsjednik MZ Mladikovine u zaseoku Trivunci Radislav Đurić.
- Požar je bio ogroman i jako brzo se širio - naveo je Đurić.
Istakao je da ja najvažnije da su odbranjene kuće.
- I to je bio prioritet. Bilo je ugroženo od 30 do 40 kuća. Kiša je najviše pomogla - rekao je Đurić.
Plamen je u određenim momentima dostizao visinu i do deset metara.
Vjetar je tokom noći rasplamsao i požare kod Slatine i na Poniru kod Banje Luke, ali su jutros pod kontrolom.
Područje Bojića i Trakilovića nadomak Tuzle bio je zahvatio požar većih razmjera, a sve raspoložive nadležne ekipe su izašle na teren. Vatrogascima je otežano gašenje vatre zbog minskog područja koje se nalazi u neposrednoj blizini. Kako su za Faktor jutros rekli vatrogasci u Tuzli, požari su ugašeni noćas u 1.30 sati. Vatrogasci su bili angažirani sinoć od 20.30 sati, a gorjela je šuma i nisko rastinje.
Na području Sokoca bilo je aktivno 12 požara, uključujući i onaj u naselju Košutice, čiji su mještani javili da gore dvije vikendice.
Iz Vatrogasne jedinice Sokolac jutros su nam rekli da su požari bili aktivni noćas do dva sata, te da su svi ugašeni, a "malo je pomogla i kiša". Oni nisu imali potvrđenu informaciju o tome da su gorjele dvije vikendice u Košuticama, ali su istakli da su kuće bile ugrožene na 5-6 lokacija. Ipak, kako su dodali, objekti na tim lokacijama nisu zahvaćeni vatrom. Dodali su da su na svim lokacijama gorjeli šuma i nisko rastinje.
Šumski požar je sinoć buktio i u mjestu Koprivnca kod Vranduka, a svi su nade polagali u kišu. U Kantonalnoj upravi Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona jutros nismo uspjeli dobiti informaciju o stanju na ovom požarištu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.