open-navfaktor-logo
search
Pustoše zemlju
Zbog podmetanja požara u Grčkoj uhapšeno 79 osoba
Grčka je poslala poruku "ološu piromana" nakon što je policija uhapsila 79 osoba zbog požara koji pustoše zemlju.
25.08.2023. u 09:03
get url
text
Požari u Grčkoj
Požari u Grčkoj

Ministar civilne zaštite Vassilis Kikilias rekao je da je bilo nekoliko pokušaja piromana da zapale nove požare na planini Parnitha, sjeverozapadno od Atine, piše BBC.

Stotine je požara u zemlji koji su ove sedmice ubili najmanje 20 ljudi.

- Vi činite zločin protiv zemlje - rekao je Kikilias.

- Ološ piromana podmeće požare koji ugrožavaju šume, imovinu i, prije svega, ljudske živote - kazao je Kikilias tokom televizijskog hitnog brifinga u četvrtak.

Poručio je da se neće izvući.

- Mi ćemo vas pronaći, vi ćete odgovarati - dodao je.

Ljetni požari su uobičajeni u Grčkoj i naučnici su sve veću učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja, uključujući toplotne talase, povezali sa klimatskim promjenama.

Stefan Doerr, koji vodi Centar za istraživanje šumskih požara na Univerzitetu Swansea, kaže da zapaljiviji krajolici - zbog vrućeg vremena ili lošeg upravljanja vegetacijom - znače da se paljevine i drugi incidenti mogu lakše pretvoriti u brze šumske požare.

Policija i grčka obavještajna služba EYP istražuju incidente, prenio je AFP.

Glasnogovornik vlade Pavlos Marinakis rekao je grčkom javnom emiteru ERT da je od 140 hapšenja zbog požara, njih 79 bilo povezano s podmetnutim požarima.

Stotine vatrogasaca širom Grčke bore se sa smrtonosnim požarima.

Veliki požarni front koji je izbio u subotu u blizini lučkog grada Aleksandropolisa postao je najveći u EU do sada, izjavio je evropski komesar Janez Lenarčić.

U međuvremenu, na planini Parnitha u blizini Atine, požari bjesne u šumi u blizini glavnog grada, prijeteći nacionalnom parku.

Ranije ove sedmice, tijela 19 osoba za koje se vjeruje da su migranti, među kojima su i djeca, pronađena su u blizini regije Evros na sjeveroistoku Grčke.

Jedan pastir je također izgubio život u požarima u regionu Beotije u ponedeljak.

Samo prošlog mjeseca, hiljade ljudi bilo je prisiljeno da bježi od vatre na grčkom ostrvu Rodos nakon što su tamo i u drugim dijelovima zemlje izbili šumski požari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.