open-navfaktor-logo
search
Kandidatski status BiH
Bećirović: Pahorov utjecaj u Sloveniji je mali, u EU još manji, pa "demonstrira moć" na Zapadnom Balkanu
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović govorio je u intervjuu za Faktor o izjavi slovenskog predsjednika Boruta Pahora da postoji mogućnost da do kraja ove sedmice BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, bivšem premijeru Slovenije Janezu Janši i njegovim odnosima s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragonom Čovićem,... 
07.09.2022. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Evropsko vijeće: Spremni smo dati kandidatski status BiH, ali tek nakon reformi

Naime, predsjednik Slovenije boravio je tokom vikenda u Beogradu gdje je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao u vezi sa evropskom perspektivom Zapadnog Balkana i u vezi s mirom, stabilnošću i razvojem te regije.

- Mislim da postoji mogućnost da se na kraju sve vođe slože da se Srbiji otvore vrata da završi brže pristupne pregovore i da postane članica EU, da do kraja ove sedmice Bosna i Hercegovina dobije status kandidata i da EU konačno ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji - rekao je Pahor tom prilikom. 

Također, francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je tokom prošle sedmice spremnost da razmotri prijedlog Slovenije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, odnosno kako je rekao "razmotrit će evropsku perspektivu BiH".

Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini nakon što se sprovede značajan broj reformi, navedeno je u zaključcima Evropskog vijeća s kraja juna ove godine, a koji se odnose na Zapadni Balkan.

Pahor je kazao kako postoji mogućnost da BiH do kraja ove sedmice dobije status kandidata za članstvo u EU. Također, njegov francuski kolega je krajem prošle sedmice izjavio kako je spreman još jednom razmotriti prijedlog da se BiH dodijeli kandidatski status. Stoga, koliko je realna najava predsjednika Pahora pogotovo jer je Evropsko vijeće prije nešto više od dva mjeseca iznijelo jasan stav o pristupu BiH? 

VEZANI TEKST - Pahor: Postoji mogućnost da do kraja ove sedmice BiH dobije status kandidata za članstvo u EU

- Zasada nema promjene stava odnosno mišljenja od strane 27 država članica EU. Odluku bi moralo donijeti Evropsko vijeće, kojim predsjedava Charles Michel i ta odluka bi morala biti donesena konsenzusom. Naredna sjednica Evropskog vijeća je 6-7.oktobra, a prethodno odluku mora donijeti i Vijeće EU za vanjske i opće poslove i predložiti Evropskom vijeću. Pri svemu će važnu ulogu odigrati Opći izbori u BiH odnosno kako će biti sprovedeni, da li će se održati u demokratskoj i fer atmosferi i transparentno pa će se onda EU čekati na formiranje vlasti. To je priča o dodjeli kandidatskog statusa za BiH, koja prvenstveno zavisi od političke volje. Moramo znati da Borut Pahor nije član Evropskog vijeća.

 Zašto onda takve izjave predsjednika ipak jedne države članice EU?

- Borut Pahor krajem ove godine više neće biti predsjednik Slovenije. Njemu ističe drugi mandat i ostaje bez posla. Lobirao je, da bi postao specijalni izaslanik EU umjesto Miroslava Lajčaka. Međutim, Lajčak je krajem jula ove godine uspio produžiti svoj mandat na još dvije godine. Njegov utjecaj u Sloveniji je mali, a u EU još manji. Jedini prostor za "demonstraciju moći" ostao mu je Zapadni Balkan. A javnost u BiH ne zaboravlja, da je  Pahor bio glasonoša "non-papera", koji se pripisuju tadašnjem slovenačkom premijeru Janezu Janši. Tada su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić postupili državotvorno, profesionalno i patriotski i o tome obavijestili javnost.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio na novinarskoj konferenciji sa Pahorom, da Rusija nije kršila teritorijalni integritet Srbije priznanjem Kosova i zašto da uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji?

VEZANI TEKST - Novi detalji: Postoje tri "non-papera" o BiH u kojima direktno učestvuje Slovenija

- To što mu je rekao predsjednik Vučić u prijevodu znači za Pahora dalje ruke od Srbije i Zapadnog Balkana, naravno ako je to Pahor tako shvatio i razumio. Vučić je odlično informisan. On zna da se Pahor u pozadini zalaže za priznanje nezavisnosti Kosova od strane preostalih pet zemalja članica EU. To je sve u stilu "pričam ti priču". Pahor je došao u Beograd i region da bi se sastao sa predsjednicima zemalja članica procesa Brdo-Brioni, a sa tim istim predsjednicima će se naći na Brdu kod Kranju 12.septembra. Koja logika za takvu turneju. Neki njegovi postupci govore više od hiljadu riječi. To je politika "svačiji kum ničiji prijatelj". Ako mu je već potreban novi posao postoje drugi načini da se do njega dođe.

 Da li je Pahor mogao pomoći BiH? Zašto prije nije bio tako glasan kao sada?

- Naravno da je mogao, jer već 10 godina predsjednik Slovenije.  Ipak je on bio predsjednik Slovenije i za vrijeme vlade Janeza Janše (SDS), koja je tada činila osovinu zla prema Bosni i Hercegovini zajedno sa Hrvatskom i Mađarskom, ali i još nekima. Smjenom vlasti došlo je do zaokreta slovenačke vanjske politike pa i prema BiH. Novi slovenački premijer Robert Golob postao je "glasnogovornik" Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana unutar EU. Jasno je definirao EU kada je u pitanje proširenje EU na Zapadni Balkan, da je "EU u mentalnoj blokadi."

Sjetimo se, da je Pahor kao premijer Slovenije najavljivao zajedničku poslovnu konferenciju Republika Slovenija – Republika Srpska. Njegova stranka Socijalni demokrati (SD) imaju još uvijek potpisan sporazum o saradnji sa SNSD-om i njihovi članovi posebno pomladak SD su česti gosti SNSD-ovaca u Banja Luci. Mislim, da mu je ipak najbolju poruku prije par dana poslao predsjednik Srbije Vučić. Zašto Pahor nije digao glas ili upozorio na politiku Janeza Janše, Viktora Orbana, Andreja Plenkovića i uopće EU. Nije. Ćutio je kada se od njega očekivalo da progovori. Tako se ponašao i u Sloveniji kada se radilo o važnim i teškim unutrašnjopolitičkim pitanjima i kada je mogao priskočiti u pomoć uglavnom je šutio. Možda je mislio da je šutnja snažnija od govorenja.

VEZANI TEKST - Bećirović o kandidatskom statusu BiH: Vrijede neka "nevidljiva" pravila čije bi zapisivanje bilo sramotno

Da li je osovina zla nanijela štetu BiH?

- Naravno da jeste, i još uvijek nanosi. Radi se o obavještajnoj operaciji "Kula", koja se koordinira iz Budimpešte i još uvijek se odvija pred našim očima. Osovina zla još uvijek djeluje iako Janez Janša nije više premijer Slovenije. On djeluje na druge načine. U BiH se vode istrage od strane Tužilaštva BiH, OSA-e, SIPA-e i drugih agencija, koje su povezuju sa nelegalnim finansiranjem Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) i u vezi sa međunarodnim aktivnostima pranja novca. Milorad Dodik i Dragan Čović opstruiraju i blokiraju te istrage, a zauzvrat je Janša blokirao uvođenje sankcija EU prema Miloradu Dodiku.

Suština obavještajne operacije "Kula" usmjerena je prema Vladi Federacije BiH i konkretno federalnom premijeru Fadilu Novaliću i rušenju ekonomskog sistema Federacije BiH, a preko toga da se dođe do rušenja države BiH. Nije nimalo slučajno, da nikada nije formirana nova Vlada FBiH na osnovu rezultata izbora iz 2018. godine i zašto se ne popunjavaju tri prazna ministarska mjesta i ko to opstruira. Ponavlja se priča iz 2000-te godine. Isti scenarij se ponavlja 22 godina kasnije. HDZ BiH želi preuzeti Vladu Federacije BiH. Novalića treba prikazati korumpiranim i lopovom, a SDA proglasiti korumpiranom strankom, a druge stranke nisu? Novaliću žele dodijeliti sudbinu Edhema Bičakčića, koji je tek poslije 10 godina oslobođen svih optužbi.

Moramo znati, da se u Federaciji BiH odvija više od tri četvrtine ekonomskih aktivnosti i da predstavlja kičmu ekonomskog sistema BiH. Rezultati koje je Novalićeva vlada postigla postali su najveća prepreka za uspješnu realizaciju obavještajne operacije "Kula". Zbog toga je pokrenut i sudski proces protiv njega preko svojih kadrova u pravosudnom sistemu BiH. Brižljivo su izabrani tužioci, koju su sastavili odnosno montirali optužnicu, koju su analizirali strani pravnici i utvrdili da se ta optužnica i tužioci trebaju staviti na stub (pravosudnog) srama. To će se vjerovatno i desiti jer (Reinhard) Priebevoj izvještaj za Sjevernu Makedoniju otvorio je mogućnost procesuiranja sudija i tužilaca, koji su se ogriješili o profesiju i zakon.

VEZANI TEKST - Pahor: Pozivam EU da BiH dobije kandidatski status do kraja godine

Napadi na Fadila Novalića su u različitim oblicima. Sjetimo se samo u decembru prošle godine štrajka rudara, odjednom su dovedeni pred Federalnu vladu. Sve je brižljivo isplanirano u obavještajnim krugovima, a rudari su nažalost (zlo)upotrijebljeni, a njih su izabrali, jer smo svi osjetljivi na rudare i imamo veliko poštovanje prema njima i poslu koju rade. Ponovno se najavljuju protesti rudara za kraj septembra, pred izbore. Sada tokom kampanje rast će napadi na premijera Novalića, koji će se predstavljati i izgledati kao međustranačka borba u okviru izborne kampanje, ali u osnovi nije nego se intenzivno odvija obavještajna operacija "Kula", koja je proširena i usmjerena prema članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, koji će biti u narednom periodu na frontalnom udaru domaćih aktera obavještajne operacije "Kula". Čak je dio obavještajne operacije i visoki predstavnik Christian Schmidt, za kojeg se u ovom trenutku ne može reći, da li je u nju ušao svjesno ili je u nju uvučen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.