open-navfaktor-logo
search
Velika odgovornost i zadovoljstvo
Jedinstveni doživljaj za osobe sa posebnim potrebama: Izložba "Priroda na dodir" uskoro u Zemaljskom muzeju
AUTOR: M. Ču.
05.05.2024. u 22:27
get url
text
Prirodnjački muzej Crne Gore 10. maja s početkom u 14 sati, na Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, predstavit će izložbu modela živog svijeta pod naslovom "Priroda na dodir".
Cilj izložbe je da prvenstveno osobama s posebnim potrebama omoguće da osjete kako izgleda priroda i živa bića u njoj. 
- Dodir i zvuk su dva čula koja mogu da dočaraju mnogo više od pogleda. Prenijeti informaciju na osnovu dodira, a uz pomoć zvuka je posebna vještina. Zato smo se i dugo pripremali za ovakvu izložbu kako bi našli najbolji način da naročito osobama sa posebnim potrebama opišemo kako izgleda priroda i živa bića u njoj. Ne samo da ih opišemo riječima, već i da dožive oblik i teksturu kroz dodir - istakli su iz Prirodnjačkog muzeja. 
Većina predstavnika živog svijeta na izložbi su uvećani u odnosu na prirodnu veličinu.
- Škorpija, bogomoljka su kod nas 50 cm dugi, a mrmoljci i više. Na sporama mahovina, koje se u prirodi ne vide golim okom, uočit ćete pravilne površinske strukture. Tu je i jedan predstavnik ribljeg svijeta, tri predstavnika gmizavaca, a pelikan i kobac su ptičiji reprezenti. Najmnogobrojnije su gljive kod kojih smo, kroz više vjernih kopija, prikazali svu raznolikost oblika ovih organizama koji nisu ni biljke ni životinje - pojašnjavaju iz Prirodnjačkog muzeja. 
Ističu da su sa velikom odgovornošću, ali i zadovoljstvom pripremili ovu izložbu kako bi, prvenstveno ranjivim kategorijama našeg društva, omogućili novi jedinstveni doživljaj.
- Zato se nadamo da će osobe sa posebnim potrebama izaći sa naše izložbe sa novim saznanjima i podsticajnim iskustvima - zaključili su. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.