open-navfaktor-logo
search
Sukob sa Sindikatom
Spor još traje: Hoće li novi dokazi spasiti Kinoteku BiH od deložacije
Početkom septembra Faktor je prvi objavio vijest da uposlenici Kinoteke Bosne i Hercegovine, kulturne institucije od državnog značaja, zajedno s vrijednim eksponatima, svjedocima bogate kulturne ostavštine, među kojima je i djelo velikog Pabla Picassa – tačnije njegovo rješenje za plakat filma "Bitka na Neretvi", moraju napustiti zgradu u Alipašinoj ulici na broju 19, gdje su smješteni od osnivanja 1963. godine.
31.10.2022. u 10:49
get url
text

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) na sudu je dobio povrat imovine – dom Kinoteke BiH, (zgradu iz 1892. koja je i nacionalni spomenik), a koja im je, kako je tada pojasnila Devleta Filipović, direktorica Kinoteke, pripala ratne 1993. godine.

Filipović je tada postavila pitanje "kako su (Savez samostalnih sindikata BiH, op. a.) u toku opsade glavnog grada uspjeli prepisati zgradu na sebe", ali odgovora nije bilo. Također, tvrdila je da niko od dva predsjednika sindikata nije registrovan u pravosuđu BiH, a ta njena tvrdnja sada je dobila i potvrdu iz Ministarstva pravde BiH.

Faktoru je ustupila dokument na uvid.

 

- Sudski spor SSSBiH protiv JU Kinoteka BiH traje godinama. Sve vrijeme smo dokazivali na sudovima da su nezakoniti, ali bez uspjeha. Dokument koji dokazuje našu tvrdnju je iz Registra Pravosuđa BiH. Preduzeli smo niz aktivnosti da se "odbranimo" od deložacije koja nam je naložena od suda. Tada su nam blokirana sredstva na računu koja smo dobili za realizaciju projekata i iz kojih se finansira djelatnost – pojašnjava Filipović.

VEZANI TEKST - Direktorica Kinoteke: Niko od dva predsjednika sindikata nije registrovan u pravosuđu BiH

Ističe da dokument koji su dobili dokazuje "nelegalnu djelatnost SSSBiH, da nema ovlaštene osobe, pa samim tim nezakonito ovlašteni advokat nije ih mogao predstavljati na sudu".

- Obavijest s dokumentom poslata je kao dopuna žalbe sudu po sudskoj presudi i izvršenju kao i Kantonalnom tužilaštvu gdje se nalazi prijava o nezakonitosti. Kako smo podnijeli apelaciju kod Vrhovnog suda, uputit ćemo informaciju i dokaz o nelegalnim aktivnostima koje smo u više navrata iznosili na sudu tokom suđenja. Kinoteka BiH je legalan korisnik prostora od 1963. godine. Filmski arhiv i kinosala su u funkciji očuvanja pokretnog nacionalnog dobra, koje prezentiramo u kinosali koju je adaptirala Kineska ambasada zbog najgledanijeg filma "Valter brani Sarajevo" – kazala je Filipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.