open-navfaktor-logo
search
Neizvjesna situacija
Direktorica Kinoteke: Niko od dva predsjednika sindikata nije registrovan u pravosuđu BiH
Kinoteka BiH još je na adresi Alipašina 19, a Savez nezavisnih sindikata, koji je na sudu dobio povrat imovine, proces deložacije može započeti u svakom momentu.
15.09.2022. u 20:35
get url
text

No to se još nije dogodilo, a rješenje da napuste zgradu zajedno sa filmskom građom koju tu čuvaju od osnivanja  1963. godine, uposlenici Kinoteke dobili su 5. septembra.

Devleta Filipović, direktorica ove institucije kulture od državnog značaja, kazala je za Faktor da je pokrenula postupak kod Komisije za korupciju i nezakonitosti kako bi dokazala nezakonitost sindikata koji ih "tjera" napolje.

- Ja sam, u cilju dokazivanja nezakonitosti, jer niko od dva predsjednika sindikata nije registrovan u pravosuđu BiH, pokrenula postupak u Uredu za borbu protiv korupcije, i u utorak sam kao svjedok dala izjavu kod policije kako bi tužilac pokrenuo postupak. Aktivnosti Kinoteke se nastavljaju normalno, preventivna je zaštita filmova, arhivski poslovi, sve je kao da se ništa ne dešava. Ali sve što preduzimamo ne odgađa izvršenje. Znači, svaki čas mogu doći i početi proces deložacije. Sudeći po tišini, to se neće dogoditi do izbora, a poslije ako se ne nađe rješenje za smještaj, filmovi mogu završiti na ulici. Ja ću obavjestiti FIAF i ACE o ovom incidentu i nebrizi vlasti za proglašeni nacionalni spomenik i proglašeno pokretno nacionalno dobro, dio filmskog fonda Kinoteke BiH – kazala je Filipović.

Ističe i da su im sredstva naloga za izvršenje u iznosu od 28.000 KM blokirana na njihovom računu i da čekaju odluku Suda po žalbi.

Na sastanku sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, koji je inicirala Ines Tanović, rediteljica i direktorica Filmskog centra Sarajevo, dogovoreno je da se "ukoliko filmska građa Kinoteke završi na ulici, premjesti u Filmski centar".

- U pitanju je prostor nekadašnje mehaničke radionice bez poda, koja je nezaštićena u neograđenom prostoru. Naš zadatak je da po Zakonu štitimo i čuvamo materijale, a kao članice svjetske i i evropske federacije filmskih arhiva dužni smo materijal zbrinuti u bolje, a ne gore uvjete smještaja. Zaključak sastanka je bio - ako bude ulica, neka ide tamo - istakla je Filipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.