open-navfaktor-logo
search
Dugoročna prognoza
Kakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća
Prema prognoznim modelima proljeće (1.mart – 31.maj 2020.) bi u Bosni i Hercegovini trebalo da bude toplije u odnosu na prosjeĉnu temperaturu zraka za period 1981 - 2010. godine.
05.03.2020. u 10:32
get url
text

Veće pozitivno odstupanje temperature zraka oĉekuje se u aprilu. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto više od 40 posto.

Proljeće 2020. godine, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili blago toplije. Iako se prognozira toplije nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosjeĉnih.

Kasni mrazevi nisu isključeni. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom proljeća 2020. manji je od 12, a na podruĉju južne Hercegovine mraz se ne očekuje.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve. U naredna tri mjeseca ukupna količina padavina bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto viša.

Raspored padavina prema dostupnim prognostičkim materijalima bit će neujednačen, a najviše padavina izgledno je u prvoj dekadi marta i pred kraj aprila.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti veće u odnosu na proljeće 2019. godine. Dostupni prognostički materijali za podruĉje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina kao i kraća razdoblja sa većom koliĉinom padavina, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.