open-navfaktor-logo
search
Ponegdje olujan vjetar
Na Bjelašnici jutros -4 stepena, slijedi jačanje južine, uz rekordno visoke temperature i padavine
U Bosni i Hercegovini jutros je umjereno do pretežno oblačno.
22.02.2024. u 08:04
get url
text

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Bjelašnica -4; Bugojno i Drvar -3; Livno, Srebrenica i Zenica -2; Ivan-sedlo, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 0; Široki Brijeg i Stolac 1; Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Mostar 3; Trebinje 4; Gradačac 6; Neum 8; Bihać 9°C.

Danas će prijepodne u Bosni i Hercegovini početi naoblačenje sa zapada. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalno slaba kiša može padati na području Hercegovine, Krajine, centralnom i jugozapadnom dijelu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, u poslijepodnevnim i večernjim satima povremeno sa jakim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 12°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Što se tiče biometeoroloških prilika, opća slika je povoljna.

U Bosni stabilnije i uz povećanu naoblaku, što bi kod meteoropata moglo uvjetovati blažu glavobolju i nešto lošije raspoloženje.

Hronični bolesnici ne bi trebali imati jačih tegoba. Poželjno je biti malo oprezniji tokom prohladnih jutarnjih sati. U Hercegovini ugodno većim dijelom dana, poslijepodne i tokom noći južina, što bi moglo uzrokovati probleme osjetljivim osobama. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Od danas, dakle, započinje utjecaj južine. Promjena vremena donosi postepeno naoblačenje te povremeno padavine do kraja februara. U Hercegovini i jugozapadu Bosne obilnije padavine, a najmanje na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. U nizinama kiša, a na višim planinama višim od 1.300m povremeno snijeg.

Jugo narednih dana u jačanju a sa njim i porast temperatura, naročito onih noćnih. Vrhunac vjetra u petak i subotu. Na planinama bi tada ponovo zapuhao na udare olujan. U nižim krajevima većinom umjeren.

U četvrtak slijedi postepeno naoblačenje sa zapada. Pred kraj dana rijetko u Hercegovini moguća koja kap kiše. Drugdje bez padavina. Jugo u postepenom jačanju, u nizinama većinom slab do umjeren, u Krajini lokalno pojačan. Dok će u planinskim krajevima vjetar imati olujne udare do oko 80 km/h. Ujutru hladno uz lokalno slab mraz ali preko dana toplije uz temperature od 12 do 20°C.

U petak se očekuje pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. U većem dijelu zemlje umjeren do na udare pojačan jugo. Na planinama sa olujnim udarima. Uz oblake postepeno će dolaziti i padavine koje će se lokalno javljati u Hercegovini, rijetko koja kap u ostatku zemlje. Dnevne temperature slične kao u četvrtak, a i jutarnje će zatopliti, zahvaljujući južini.

U noći na subotu formirat će se padavinska "linija" sa zapada koja će tokom subote preći preko čitave zemlje donoseći prolazno padavine. Najvise kiše u Hercegovini i zapadnom dijelu Bosne gdje uz kišu može i zagrmiti. Na višim planinama, prvenstveno Hercegovine očekuje se snijeg. Uporedo sa dolaskom padavina vjetar će postepeno slabiti tokom subote.

Nestabilno vrijeme zadrzat će se i tokom nedelje a sa južinom i toplim vremenom ispisat ćemo se iz februara, koji je jedan od najtoplijih u našim krajevima od kako se vrši mjerenje, piše BHMETEO.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.