open-navfaktor-logo
search
Meteorolozi
Najtopliji februar od početka službenih mjerenja, natprosječne temperature i u martu
Protekli februar i klimatološka zima su u većini područja Bosne i Hercegovine bili najtopliji od početka službenih mjerenja, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).
29.02.2024. u 10:21
get url
text

Ni prvih sedam dana marta po pitanju temperature zraka neće biti u skladu s kalendarom. Tople zračne mase sa sjevera Afrike i dalje će uvjetovati nestabilno, ali i dalje iznadprosječno toplo vrijeme.

Nebo će biti uglavnom prekriveno oblacima, koji će uvjetovati kišu ili kraći lokalni pljusak. Više kiše očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje.

Minimalne temperature zraka variraće između četiri i devet stepeni Celzijusovih u Bosni, na jugu Hercegovine do 11 stepeni. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10 i 16 stepeni, na jugu zemlje do 18.

Od četvrtka 7. marta prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. Više sunčanih sati izgledno je na jugu zemlje. Temperature zraka će biti u laganom padu ali i dalje više od prosjeka.

Jutarnji mrazevi mogući su samo u višim područjima i u kotlinama centralne Bosne. Pred sami kraj prognoznog perioda (od 12. marta) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima moguće je novo naoblačenje s kišom. Pojava snijega na visokim planinama nije isključena.

Jutarnja temperatura između minus jedan i četiri stepena u Bosni, na jugu zemlje do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura u Bosni od četiri do deset stepeni, u Hercegovini do 12.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.