open-navfaktor-logo
search
Promjena vremena
U italijanskim Alpama pao prvi snijeg, na bh. planinama moguć sutra
U italijanskim Alpama pao je snijeg.
25.09.2020. u 16:04
get url
text

Hladniji zrak sa sjeverozapada Evrope doći će i do Hrvatske, potkraj dana, što bi moglo rezultirati kojom pahuljom snijega i na Velebitu i Dinari.

Prema prognozi koju je objavio FHMZ sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme s kišom, a na vrhovima planina moguće i snijeg.

Meteorolog Nedim Sladić također je u svojoj vremenskoj prognozi najavio snijeg. 

U subotu 26. septembra se prognozira pretežno oblačno vrijeme sa kišom, s tim da će veći dio padavina se ispadati u noći s petka na subotu. Manje padavina prognozira se na sjeveroistoku Bosne. Očekuje se izraženije zahlađenje koje prijepodne najprije zahvata sjeverozapadna područja Bosne, a tokom poslijepodnevnih sati se širi prema ostatku zemlje.

Prodorom hladnije zračne mase sa sjeverozapada, prema kasnom poslijepodnevu i krajem dana daljim padom temperature zraka, na planinama iznad 1700 metara nadmorske visine, kiša će postepeno preći u susnježicu i snijeg. Jak jugo oslabit će ujutro, a potom okrenuti svoj smjer na sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 9 do 16, a sve je toplije kako se ide na istok gdje su vrijednosti usljed jačeg juga i blizu 20 ºC, a dnevna usljed pada temperature zraka niža u odnosu na protekle dane i većinom od 10 do 14, na jugu do 18 ºC.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.