navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Božićna trpeza

Priprema purice ne mora biti nauka: Kuhari otkrivaju recept i nekoliko savjeta koji će vam pomoći

Ako je prethodno bila smrznuta, purica neka bude potpuno odmrznuta prije pečenja. Ovo je ključno, ako meso nije pravilno odmrznuto, neće se dobro ispeći

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 24.12.2024. u 10:20
get url
text
Sutra (25. decembar) je katolički Božić čija se trpeza ne može zamisliti bez pečene purice.
No koliko god uživali u svakom zalogaju, činjenica je da sama priprema purice nerijetko izaziva popriličnu količinu stresa.
Kako biste izbjegli stres, nervozu i nerviranje, slavni kuhari otkrivaju nekoliko savjeta uz koje će priprema biti lakša i opuštenija.
Ako je prethodno bila smrznuta, purica neka bude potpuno odmrznuta prije pečenja. Ovo je ključno, ako meso nije pravilno odmrznuto, neće se dobro ispeći te ćete imati dva moguća scenarija - nedovoljno pečeno meso ili vrlo suhu i prepečenu puretinu jer ste je morali peći puno duže kako biste bili sigurni da je sve dobro pečeno.
Puricu uvijek izvadite iz frižidera sat prije planiranog vremena pečenja. Tako će u vrijeme pečenja purica biti sobne temperature, što znači da rani dio pečenja neće biti posvećen podizanju temperature s mesa. To rezultira kraćim vremenom pečenja te sočnijom i mekšim mesom.
Pripazite na izbor fila. Ako se odvažite i odlučite puricu napuniti filom, važno je imati nekoliko sitnica na umu. Ako punite puricu, morate je peći puno duže kako biste bili sigurni da je sve dobro pečeno.
To znači da će purica biti nešto duže u rerni, što može rezultirati pomalo osušenim mesom. Ako želite zadržati stvari jednostavnima, malo luka, narandže i začina bit će sasvim dovoljni za sočan okus.
Ako ste u mogućnosti, ispecite puricu na rešetki. Ova metoda pečenja omogućuje toplini iz rerne da cirkulira ispod purice, osiguravajući ravnomjerno pečenje, bez zagorjelih prepečenih komadića na dnu. Također to osigurava da kožica bude ravnomjerno hrskava.
Na dno rerne stavite posudicu s vodom. Ispod purice postavite posudicu s 250 ml vode jer će taj "trik" pomoći da se meso ne presuši. Voda će ispariti tokom prvog dijela pečenja te će se meso praktički kuhati na pari.
Zadnji dio pečenja osigurat će da korica bude ekstra hrskava.
Nakon pečenja puricu ostavite da odmori barem pola sata i to nepokrivena. Odmaranjem meso će dodatno omekšati, no nemojte je pokrivati tada korica neće više biti tako hrskava.
Potrebni sastojci: jedna cijela purica, jedna glavica luka, jedna klementina ili narandža, šaka ruzmarina, šaka majčine dušice, jedan list lovora, jedna do dva česna bijelog luka, morska so, svježe mljeveni biber.
Postupak pripreme:
Puricu izvadite iz frižidera i odmotajte iz pakiranja najmanje sat vremena prije pečenja.
Stavite puricu na pleh za pečenje s prsima okrenutim prema gore.
Zagrijte rernu na 220 stepeni Celzijusa.
Luk narežite na četiri do šest komada. Stavite malo u unutrašnjost purice.
Narandžu ili klementinu prepolovite ili narežite na četvrtine. Stavite u unutrašnjost purice s nekoliko grančica ruzmarina, majčine dušice i/ili lovora i jedan ili dva česna bijelog luka.
Pospite solju i biberom - budite velikodušni sa solju jer će tako korica biti hrskava, a zatim temeljito utrljajte. Oko purice stavite ostatak luka i malo ruzmarina. Preokrenite puricu tako da bude okrenuta prsima prema dolje. Ponovo utrljajte so i biber.
Pecite 20-30 minuta dok meso ne porumeni. Zatim smanjite rernu na 170 stepeni Celzijusa i pecite s obzirom na veličinu purice: četiri kg - dva sata; pet kg - dva i po sata; šest kg - tri sata; sedam kg - tri i po sata, osam kg - četiri sata; devet kg - četiri i po sata.
Tokom pečenja pripazite na puricu tokom pečenja jer se rerne razlikuju te vrijeme pečenja lako može varirati.
Ako vam se čini da je meso pečeno, testirajte ga.
Probodite nožem najdeblji dio bataka. Ako su sokovi koji izađu bistri, purica je pečena.
Zatim pažljivo preokrenite puricu tako da prsa porumene. Pojačajte jačinu rerne na 220 stepeni Celzijusa.
Pecite 20 minuta ili dok prsa ne poprime zlatnu boju.
Pečenu puricu ostavite da se ohladi i odmori barem sat vremena prije rezanja.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO