navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednu grešku svi pravimo

Pravila slavnog kuhara Gordona Ramsayja za uvijek besprijekornu tjesteninu

No osim što je ukazao na greške, podijelio je i savjete: od količine vode i soli potrebne za kuhanje tjestenine do tehnike miješanja - svaki detalj je bitan

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 18.03.2025. u 11:27
get url
text
Niste zadovoljni kako vam tjestenina ispadne kada je kuhate kod kuće?
Iako možda tačno pratite uputstva na pakiranju, moguće je da pravite neku od grešaka koje je istaknuo svjetski poznati kuhar Gordon Ramsay.
No, osim što je ukazao na greške, podijelio je i savjete: od količine vode i soli potrebne za kuhanje tjestenine do tehnike miješanja - svaki detalj je bitan.
U loncu treba biti dovoljno vode
Jedna od najvećih grešaka pri kuhanju tjestenine je količina vode ili, da budemo konkretniji, to što je nema dovoljno. Tjestenini je, naime, potreban prostor za "kretanje" da bi se ravnomjerno kuhala i spriječila ljepljenje. Držite se, stoga, pravila koje kaže jedan litra vode na 100 grama tjestenine. I ne manje važno, voda mora prokuhati prije nego što u nju dodate tjesteninu, jer ako ne vri, rezultat neće biti dobar.
Voda mora biti dobro posoljena
Gordon Ramsay naglašava da voda za tjesteninu treba biti "slana kao more", jer je tjestenina upija dok se kuha. Držite se, stoga, njegovog pravila koje kaže da na litar vode stavite 10 grama soli. Posolite li tjesteninu tek nakon kuhanja, ona će biti mekana, ljepljiva i gnjecava.
Ključno je miješanje
Možda to nikad ne biste pomislili, no slavni chef tvrdi kako je miješanje ključno kod pripreme ove namirnice. Kako kaže, vrlo je važno tjesteninu početi miješati odmah kad je ubacimo u kipuću vodu kako bismo spriječili lijepljenje, a time osigurali i ravnomjerno kuhanje svakog komada tjestenine u loncu. Držite se njegovog pravila koje kaže da tjesteninu prvu minutu kuhanja treba stalno miješati, a ostatak kuhanja povremeno, jer ako to ne činite, vrlo vjerovatno ćete dobiti grudvu tijesta koje nije jednako kuhano.
Ne dodajite ulje u vodu
U vodu u kojoj se kuha tjestenina mnogi dodaju ulje da se ne bi lijepila, no to je, pitate li Ramsayja, ali i bilo kog drugog chefa i zaljubljenika u italijansku kuhinju - potpuno nepotrebno i zapravo greška. Ulje, naime, formira glatki sloj na površini tjestenine koji će kasnije biti barijera između umaka i tjestenine, što nikome nije cilj. Želite li da se tjestenina ne zalijepi, samo primijenite prethodne savjete - dovoljno vode, soli i miješanja.
Kako tjestenicu skuhati "al dente"
Besprijekorno kuhana tjestenina nije previše meka. Ramsay preporučuje kuhanje od jedne do dvije minuta kraće od uputstava na pakovanju, a njegov dodatan savjet je da kuhanje tjestenine završite u umaku uz koji je mislite poslužiti, a koje neće trajati cijelu vječnost. Prilagodite pripremu umaka s kuhanjem tjestenine, kad je tjestenina gotova, ocijedite je (vode ne bacajte), dodajte u gotovi vrući umak i sklonite sa ringle, promiješajte i servirajte. Tako će tjestenina upiti sve ukuse i cijelo jelo će biti sočnije.
Obavezno iskoristite čudesni tajni sastojak
Ljubitelji klasika italijanske kuhinje vjerovatno već pogađaju o čemu pričamo. No ako vam je tjestenina tek otkriće, tada treba znati kako vam je najmoćnije oružje da ovo jelo izvedete da bude odlično - upravo voda u kojoj se tjestenina kuhala. Ona je, naime, puna škroba koji trebate iskoristiti da tjesteninu bolje povežete s umakom. Držite se Gordonovog pravila i sačuvajte barem dva dcl vode koju ćete dodati umaku. Tako će umk biti bogatiji, svileniji, gušći i bolje će prijanjati uz tjesteninu.
Tjestenina se servira odmah
Tjesteninu ne ostavljajte da se hladi u cijediljki, jer će postati gumena i ljepljiva, pa će sav vaš trud do tog koraka pasti u vodu. Stoga tjesteninu ocijedite i odmah stavite u umak i poslužite, jer ako se ohladi izgubit će strukturu i neće to više biti jelo kakvo je moglo biti i kakvo ste priželjkivali.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO