Nakon devet dana predstava i debata žiri Međunarodnog filmskog festivala u Marakešu kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara, Jessica Chastain, je objavio dobitnike nagrada ovogodišnjeg festival, a nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmičarskom programu.

 

Nagradu za najbolju žensku ulogu je dobila Asja Zara Lagumdžija za ulogu u filmu "Ekskurzija" rediteljke Une Gunjak.

Pored predsjednice žirije Jessice Chastain, članovi žirija su bili i osam svjetski priznatih filmskih umjetinka, glumca, glumica, rediteljki i reditelja (SAD, Australije, Francuske, Švedske, Velike Britanije, Irana, Egipta, Maroka) sa pet kontinenata.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marrakech Film Festival (@marrakechfilmfestival)

Za najbolji film je proglašen "The Mother of All Lies", nagradu žirija su podijelili "Hounds" i "Buy Buy Tiberius", najbolja rediteljka je Ramata-Toualaye Sy za film "Banel & Adama" te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna, za ulogu u filmu "Dormitory".

Nagrađeni filmovi su ispred svojih zemalja kandidovani za nagradu Oscar. 

Ovogodišnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Madsu Mikkelsenu, marokanskom reditelju Faouzi Bensaidi. Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oscara, američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe.

 

Asja Zara Lagumdžija i Jessica Chastain

 

Na festivalu je bilo prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa šest kontinenata.

Izvor: Faktor